veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Fiskars jakaa osinkona Wärtsilän osakkeita – miten osinko-osakkeita verotetaan?

Fiskars jakaa osinkona Wärtsilän osakkeita – miten osinko-osakkeita verotetaan?
29.4.2019

Fiskars on ilmoittanut jakavansa tänä vuonna käteisosingon lisäksi Wärtsilän osakkeina jaettavan osingon. Yhtiön hallitus päättää osakeosingon jakamisesta 6.6.2019. Osakkeenomistaja saisi 11.6. kaksi Wärtsilän osaketta kutakin viittä omistamaansa Fiskarsin osaketta kohti.

Fiskars on ilmoittanut maksavansa osakeosingosta aiheutuvan 1,6 % varainsiirtoveron osakkeenomistajien puolesta. En halua maksettavaksi mätkyjä ensi vuonna, joten mitä veroja minun pitää maksaa osakeosingosta? Onko mahdollista maksaa ennakonpidätys jo tänä vuonna?

Jos myyn osinko-osakkeet, mikä on niiden hankintahinta?

Verojuristi Harri Rajala vastaa*:

Osinkotulonasi verotetaan saamasi osakkeen arvo ja puolestasi maksettu varainsiirtovero.

Osinkona saatujen osakkeiden hankintamenoksi katsotaan osakkeiden käypä arvo sillä hetkellä, jolloin osinko oli nostettavissa (KHO 28.10.2005 taltio 2765). Saadun osingon määräksi katsotaan vastaavasti osinkona saatujen osakkeiden käypä arvo. Osakeyhtiön jakaessa osinkona arvopapereita, on kyse varojen jaosta, joka on varainsiirtoverollinen luovutus.  Varainsiirtoverolain mukaan vero on maksettava luovutetun omaisuuden käyvästä arvosta luovutushetkellä.

Saadun osakkeen arvosta ja puolestasi maksetusta varainsiirtoverosta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia on verovapaata tuloa. Osingon maksava yhtiö ei tee osingosta ennakonpidätystä, koska ennakonpidätyksen voi tehdä vain rahana maksettavasta osingosta.  Jos verotuksessa hyväksesi luettavat määrät eivät riitä veroihisi, sinulle määrätään maksettavaksi jäännösveroa.

Jos haluat välttää jäännösveron, pitäisi sinun hakea Omaverossa ennakkoveron muutos.

* Vastausta on muokattu 23.7.2019. Vastauksesta on poistettu tietoa Fiskarsin suunnittelemasta osingonjaosta. Fiskarsin tiedote toteutuneesta osingonjaosta löytyy täältä. Vastauksesta on myös poistettu lakiasiainjohtaja Vesa Korpelan alustava laskelma 200:lle Fiskarsin osakkeelle jaettavien osinko-osakkeiden verotuksesta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti