veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Sote-uudistuksen dream team – keitä mukaan?

Hannu Uusitalo

Olin jo päättänyt, että jätän soten rauhaan. Sotepadassa on kiehuntaa tarpeeksi ilman minun lusikkaani. Kohta saadaan uusimman sote-ehdotuksen lausunnot, ja odotettavissa on taas ankaraa kritiikkiä.

Soteprosessiin on tunkeutunut alkuperäisille tavoitteille vieraita asioita. Soten nimissä ja siivellä tehdään maakuntauudistus ja parannetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta.

Kolme alkuperäistä tavoitetta, palveluiden saatavuuden parantaminen, palveluiden kustannusten nousun hillitseminen ja sosioekonomisten terveyserojen kaventaminen, ovat jääneet sivuraiteille. Valmistelu on vahvasti politisoitunut. Asiantuntijat ovat syrjässä ja voivat toimia vain politiikan antamissa tiukoissa raameissa.

Unessani vihellän pelin poikki. Asetan laajat valtuudet omaavan soten dream teamin, jonka tehtävänä on laatia toteuttamiskelpoinen ehdotus tai ehdotuksia, joilla soten alkuperäisiä tavoitteita voidaan edistää. Määräajan ei tarvitse olla kovin pitkä. Paljon on jo selvitetty. Nyt on sellaisten asiantuntijatietoon pohjautuvien linjausten aika, jotka vievät maaliin.

Dream team kootaan sosiaali- ja terveyspalveluiden huippuasiantuntijoista. Ryhmä saa tarvitsemansa tuen sosiaali- ja terveysministeriön osaavilta virkamiehiltä ja perustuslakiasiantuntijoilta.

Unessani kutsun dream teamiin seuraavat henkilöt: Elli Aaltonen, Kelan pääjohtaja ja sosiaalihuollon asiantuntija, Heikki Hiilamo, Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori, Jussi Huttunen, Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja, Aulikki Kananoja, ylisosiaalineuvos, Martti Kekomäki, terveydenhuollon hallinnon emeritusprofessori, ja Markku Pekurinen, THL:n johtaja ja terveystaloustieteilijä. Olen aikoinaan ollut mukana Jussi Huttusen vetämissä työryhmissä ja Jussin tehokkuuden tuntien unessani valitsen hänet puheenjohtajaksi.

En tiedä, toimisiko tämän dream teamin yhteistyö kuin Jorma Ollilan tiimi Nokiassa, mutta tuloksen suhteen olen luottavainen.

Eivät nämä ole ainoita ehdokkaita dream teamiin. Tässä kokoonpanossa on kuitenkin monipuolista sosiaali- ja terveyspalveluiden osaamista, erilaisia yhteiskuntapoliittisia näkemyksiä ja varmasti palava halu saada soten tavoitteita eteenpäin.

Työtä seuraa parlamentaarinen ryhmä, joka ei ohjaa dream teamia, mutta toimii poliittisena keskusteluareenana ja ehdotuksen poliittisen realistisuuden arvioijana.

Ei kukaan estä näkemästä naiiveja sinisilmäisiä unia. Sitten oivallan, että unellani on todellisuuspohjaa eläkepoliittisissa uudistuksissa. Niitä on tehty uneni kaltaisella mallilla. Viimeisintä tänä vuonna voimaan astunutta työeläkeuudistusta pohjustettiin viime vaiheessa ylijohtaja Jukka Pekkarisen vetämässä asiantuntijaryhmässä, jossa hahmoteltiin uudistuksen suuntaviivoja. Niiden pohjalta päättäjät tekivät sitten ratkaisunsa. Asiantuntijavalmistelulla ja päätöksenteolla oli oikeat roolinsa. Miksei soteuudistuksessakin voisi olla samoin?

Professori Hannu Uusitalo

Kirjoittajasta

Hannu Uusitalo Professori Hannu Uusitalo