veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Trump ja osakemarkkinat: mitä sijoittajan tulisi nyt ajatella?

Martin Paasi

Trumpista ei olisi tullut presidenttiä, mikäli hän olisi yrittänyt pärjätä Clintonin ammattipoliitikon pelikentällä. Huomiota herättävillä, provosoivilla letkautuksillaan hän piti huolen siitä, että vihainen ja etabloituneeseen järjestelmään turhautunut Yhdysvaltain kantaväestö valitsi hänet presidentikseen.

Voittopuheen ensimmäinen viesti oli kuitenkin syvästi jakautuneen maan yhdistäminen. Tämä ei ole uutta viisautta, mutta ehkä hieman yllättävää sellaista Trumpin suusta tarjoiltuna. Mitä sijoittajan nyt sitten kannattaa tästä ajatella?

Onko ehdokas Trump eri kuin presidentti Trump?

Trumpin voittopuhe yllätti. Sen sijaan, että hän ilmoittaisi Hillary Clintonin vangitsemisesta, hän kiitti kohteliaasti tätä kovasta vastustuksesta ja palveluistaan maataan kohtaan. Tämän jälkeen seurasi varsinainen viesti. Trump haluaa yhdistää syvästi jakautuneen kansan ja olla kaikkien amerikkalaisten presidentti. Myös loukkaamiensa mustien, naisten, mormonien ja meksikolaistaustaisten presidentti.

Voisiko presidenttiehdokas Trump olla eri henkilö kuin presidentti Trump? On epätodennäköistä, että poliittisesti täysin kokematon Trump olisi voittanut kehäkettu-Clintonia asiakeskusteluissa. Latomalla liukuhihnalta asiattomuuksia hän piti kampanjoinnin aikana huolen siitä, että asiat ja ehdokkaiden kannat niihin eivät päässeet otsikoihin. Presidenttiehdokas Trump sen sijaan pääsi.

Samalla hän piti huolen siitä, että ihan jokainen amerikkalainen voisi samaistua edes yhteen Trumpin kansanomaisista möläytyksistä. Trump käyttikin kansanomaisuutta aseenaan poliittiselta broilerilta haiskahtavaa Clintonia vastaan. Kansanomaisuudella Trump sai lisäksi liikkeelle myös sellaisia äänestäjiä, joita vaalit eivät tavallisesti voisi vähempää kiinnostaa.

Nähtäväksi jää ovatko presidentti Trump ja ehdokas Trump eri henkilöitä. Jos ovat, Trumpin kampanjan strategia jäänee historiaan yhtenä ovelimmista kautta aikojen. Bisnesmies-Trump on saanut asioita aikaiseksi. Poliittisena persoonana hän on kuitenkin vielä tyhjä paperi, jonka todellisista suunnitelmista ei tiedetä juuri mitään.

Siksi osakemarkkinat ”kestävät” Trumpia

Trump-riski korostuu markkinoilla, joilla vallinnee odottava tunnelma seuraavien kuukausien aikana. Mikäli Trump kuitenkin valtaan astumisensa jälkeen, ensimmäisten 100 päivän aikana, saa aikaiseksi positiiviseksi miellettyjä asioita, tilanne voi muuttua yllättävän paljon. Trump-kankkusesta voi tulla Trump-hybris. Siitäkin huolimatta on selvää, että keskiössä ovat nyt Yhdysvaltalaiset intressit – America First.

Trumpin USA-keskeisyyden vuoksi Brexitiä puuhailevien – ja siten talouskavereita maailmankartalta etsivien – brittien ei kannata odottaa Trumpista veljeskansanomaista, epäitsekästä kaveria. Trump suostuu yhteistyöhön kenen tahansa kanssa, kunhan Yhdysvaltalaiset intressit voittavat. Toisaalta tämä voi olla parannus Yhdysvaltojen ja Venäjän välisille suhteille.

Markkinat ovat nykyisellään erittäin vastustuskykyiset jopa historiallisen suurille yllätyksille. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että markkinoilla ei ole vaihtoehtoisia, tuottavia sijoiituskohteita. Siksi osakemarkkinat nousevat kanveesista kuin Rocky Balboa ikään, kerta toisensa jälkeen. Keskuspankkien määrällinen elvytysdoping puree. Osinkotuotto ei vähään aikaan olekaan ylittänyt korkotuottoa näin räikeästi.

Trumpin värisuora?

Yhdysvaltain presidentillä on suuri vaikutusvalta Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan. Siksi Trumpin mahdollinen valinta presidentiksi oli huolestuttanut markkinoita varsinkin jo nykyisellään tulehtuneen geopoliittisen tilanteen takia. Taistelevathan Yhdysvallat ja Venäjä Syyrian sodassa eri puolilla.

Nyt näyttää lisäksi siltä, että republikaanit ovat voittamassa enemmistön sekä Yhdysvaltain senaatissa että edustajainhuoneessa. Mikäli näin on, myös Trumpin sisäpoliittisesta vallasta tulee merkittävä. Näin hänellä tulee olemaan, esimerkiksi Obamaan nähden, poikkeuksellisen laaja käytännön valta Yhdysvaltojen ohjaimissa.

Nähtäväksi jää, laittaako Trump Hillaryn vankilaan, rakentaako hän muurin Meksikon rajalle, peruuko hän terveyspalvelut köyhimmille varmistavan Obamacaren, pystyttääkö hän 45 prosentin suojatullit ja poistaako hän rahoitusalan sääntelyt. Nyt hänellä on tähän kaikkeen poikkeuksellinen mahdollisuus.

Mikäli Trump ei toteuta uhojaan, ne jäävät historiaan populistisena retoriikkana, joilla voitettiin presidentinvaalit. Luoja paratkoon seuraavia vaaleja. Trumpilla on yhtälailla nyt mahdollisuus – menestyneenä bisnesmiehenä – tehdä talouden kannalta oikeita päätöksiä Yhdysvaltojen talouskasvun hyväksi. Silloinkin huolena on, että toimenpiteet jäävät opportunistisiksi.

Vaikka kurssit eivät romahtaisi, riskit markkinoilla ovat nyt aivan tapissa. Emme yksinkertaisesti tiedä mitä seuraava maailman ainoan supervallan johtaja aikoo tehdä. Seuraavissa vaaleissa olemmekin sitten paljon viisaampia. Se ei paljoa tähän hätään auta. Epävarmuus onkin nyt suurin haitta niin kansainvälisessä politiikassa, taloudessa kuin markkinoilla.

Mitä sijoittajan kannattaa nyt tehdä?

Mikäli olet pitkäjänteinen sijoittaja ja säästäjä, sinun ei kannata tästäkään syystä tehdä mitään. Nämäkin presidentinvaalit ovat vain pieni notkahdus markkinoiden pitkäaikaisen keskimääräisen tuoton nousujohteisella käyrällä. Aivan kuten edelliset maailmansodat, pörssiromahdukset ja lamat.

Mikäli sijoitat opportunistisesti lyhyen aikavälin kurssiheilahteluihin, niin nyt on jo liian myöhäistä myydä. Vaikka riskit markkinoilla tulevat olemaan korkeat pitkään, voi hyvin olla, että osakemarkkinat nousevat kanveesista tämänkin tyrmäyksen jälkeen. Älä siis juokse markkinoiden perässä, kävele sitä vastaan.

Mikäli maailmanmeno hirvittää ja pelkäät tulevaa, silloin talletussuojan piirissä oleva, toista prosenttia tuottava talletus on ainoa oikea vaihtoehto.

Martin Paasi on Nordnetin talousasiantuntija 

Kirjoittajasta

Martin Paasi

Martin Paasi on Nordnetin talousasiantuntija. Seuraa @MartinNordnet Twitterissä.