Hallintarekisterikeskustelua seuratessa ei voi kuin ihmetellä miten tällaisesta rahoitusalan seikkaperäisestä asiasta on voinut syntyä näinkin iso polemiikki. Varsinkin kun hallintarekisterikäytännön rantautuminen Suomeen ei käytännössä tule vaikuttamaan yhtään mihinkään.
Suomalaiset saavat sijoittaa ulkomaisen välittäjän kautta hallintarekisteriä käyttäen suomalaisiin osakkeisiin jo nyt ja myös tulevaisuudessa. Eli suomalaisten omistukset ovat piilotettavissa, jos niin toivoo. Se, että Suomeen lisäksi tuodaan paikallinen julkinen hallintarekisteri, on tässä yhteydessä ihan samantekevää. Julkinen suoran omistuksen mallin on siihen nähden parempi.
Taustaa
Arvopapereita ”säilytetään” tileillä. Sekä suoran omistuksen, että hallintarekisterin osalta kyse on samasta elektronisesta järjestelmästä, jossa omistajan oikeuksia valvotaan esimerkiksi osinkojen ja muiden yhtiöjärjestelyiden osalta.
Suoran omistuksen mallissa lopullisen omistajan henkilöllisyys näkyy arvopaperikeskusta myöten, hallintarekisterikäytännössä omistajana näkyy asiakkaan käyttämä säilyttäjä. Suomen ainoa arvopaperikeskus on Euroclear Finlandin omistama monopoli (lue täältä tarkemmin hallintarekisterin ja suoran omistuksen eroista).
Suora on parempi
Suoran omistuksen malli on Pohjoismaiden lisäksi käytössä vain Kreikassa ja Sloveniassa. Se on siten muusta maailmasta poikkeava, eikä siksi niin kilpailtu kuin hallintarekisterimarkkinat. Suoran omistuksen malli on kuitenkin toiminnallisesti hallintarekisteriä parempi.
Säilyttäjäriski on pienempi, ja mikäli suoran omistuksen malli olisi käytössä maailmalla, se mahdollistaisi esimerkiksi oikean lähdeveron perimisen niin, ettei miljoonien osakkeenomistajien ympäri maailman tarvitsisi anoa oikaisua vääriin ennakonpidätyksiin.
Kaikki tarpeeksi isot institutionaaliset sijoittajat (kuten eläkeyhtiöt) vaativatkin ulkomaisilta säilyttäjiltään, että arvopaperit säilytetään erillään muiden varoista, paikallista arvopaperikeskusta (Central Securities Depository, CSD) myöten.
Syy hallintarekisterin tulemiselle
Perimmäinen syy EU:n antamalle, hallintarekisterin mahdollistavalle arvopaperikeskusasetukselle on pyrkimys yhdenmukaistaa EU markkina-alueena, kasvattaen siten kilpailua ja alentaen kustannuksia.
Tämä on EU:n peruskauraa. Sen viime vuonna antama asetus sitoo jäsenmaita suoraan ja Suomen osalta kyse on nyt siitä, missä sanamuodossa hallintarekisterikäytäntö upotetaan suomalaiseen lakiin. Tästä nyt sitten polemikoidaan.
Varmaa kuitenkin on, että a) hallintarekisteri tulee Suomeen suoran omistuksen rinnalle ja b) ettei siksi mikään käytännössä muutu.
Näkymättömänä jo nyt
Kuten internetin käyttäjänä tiedät, voit kotisohvaltasi ryhtyä vaikkapa Ulan Batorissa sijaitsevan osakevälittäjän asiakkaaksi. Jos tämän kautta sitten ostat esimerkiksi paikallisen suomalaisen puhelinoperaattorin osakkeita, kukaan ei nykyisestä arvopaperikeskuksesta näe, kuka siellä niitä osakkeita omistaa. Siellä näkyy vaan Ulan-Bator-osakevälittäjän käyttämän säilyttäjän käyttämän ala-säilyttäjän nimi (esimerkiksi Nordea). Toki sinun tulee ilmoittaa omistuksistasi verottajalle.
Hallintarekisteri sinulle?
Se, että hallintarekisteri nyt tulee Suomeen tarkoittaa käytännössä sitä, että sohvan sijasta voit kävellä pankkikonttoriisi ja pyytää heitä säilyttämään arvopaperisi hallintarekisterikäytännön mukaisesti, mahdollisesti hieman halvemmalla (Nordnetillä säilytys on tosin ilmaista jo nyt), mutta samalla hieman huonommalla tavalla ja yhtä julkisena kuin nytkin.
Suomalaiset potkii suomalaisia, suomalaisittain
Näin siksi, että nykykaavailun mukaan Patentti- ja rekisterihallinto (PRH) kokoaisi tiedot suomalaisten arvopapereiden lopullisista suomalaisista omistajista, Suomessa toimivien pankkien hallintarekistereistä näkyviin.
Huomaa kuitenkin, että jos poistat yhdenkään Suomi – määritteen edellisestä lauseesta, on omistus yhtä näkymätöntä kuin… tälläkin hetkellä.
Valinta on sinun
Eli jos et halua, että muut näkevät, mitä omistat, tee jatkossakin niin kuin nytkin on mahdollista ja siirrä suomalainen sijoitustoimintasi kokonaan ulkomaiselle palveluntarjoajalle.
Jos taas arvostat säilytysriskin minimoimista siitä seuraavan julkisuuden kustannuksella, valitse jatkossakin suoran omistuksen säilytysmalli siellä, missä se on mahdollista, paikallista palveluntarjoajaa käyttämällä. Valinta on sinun.
Suomalaisten osakkeiden säilyttäminen suomalaisessa hallintarekisterissä ei kuitenkaan ole mitään järkeä. Toisaalta tämän mahdollisuuden olemassaolosta ei ole myöskään haittaa. Asiasta rettelöiminen on siksi täysin turhaa.
Martin Paasi on Nordnetin talousasiantuntija