veronmaksajat.fi

SiSu 2016 – jatkuuko talousmaailman merkittävin avoliitto?

Kirsi Hokka

Kirjoitin viime vuonna tähän aikaan vuotuisen sijoitussuunnitelman tekemisestä. Yksityishenkilöllä ei ole mitään pakkoa tällaisen suunnitelman tekemiseen, mutta osalla instituutiosijoittajista on. Ei olisi haitaksi itse kullekin vaikka kerran vuodessa miettiä sijoitusten ns. isoa kuvaa.

Veikkasin vuosi sitten, että synkistelystä huolimatta Kiina ei romahda, USA ja Eurooppa eivät romahda ja osakekurssit nousevat.  Jos loppuvuonna ei koeta jotain yllättävää, näin näyttää vuosi 2015 menevän – siitä huolimatta että loppukesästä tultiin rytinällä alas.  Globaali talous on kasvanut viimeiset kuusi vuotta selvästi yli 3 prosentin vauhtia joka vuosi.  Ei se nyt huimaa kasvua ole, mutta kasvua kuitenkin. Ja ei uskoisi, jos lukee pelkästään suomalaista mediaa.

Nyt pitäisi ennustaa vuotta 2016. Ongelmia voidaan taas listata vaikka kuinka paljon – ihan niin kuin joka vuosi. Kiina voi romahtaa. USA:n kasvu voi pettää. Eurooppa voi ajautua sekä talous- että talouspoliittisiin ongelmiin. Niin voi. Mutta todennäköisesti ei.

Keskuspankkeja on kritisoitu paljon, lähinnä siitä että ne holtittomasti painavat rahaa kasvun ylläpitämiseksi, tässä onnistumatta. USA:n keskuspankki esti määrätietoisesti finanssiromahduksen 2008 ja on saanut toimillaan talouden ihan OK kasvuun siitä lähtien. EKP suti pitkään tyhjää ja yritti sysätä vastuuta sinne, mihin vastuu kuuluisi eli poliitikoille. Kun tässä ei tietenkään onnistuttu, ryhtyi myös tämä keskuspankki tositoimiin ja kas, myös Eurooppa on tällä hetkellä kasvu-uralla. Kasvu ei päätä huimaa, mutta on kasvua kuitenkin. Jopa Japanin keskuspankki on saanut talouden kasvuun ja inflaation positiiviseksi.

Vuoden 2016 keskeinen teema tulee olemaan kahden jättiläisen avoliitto ja sen tulevaisuus. USA:n ja Kiinan valuutat on sidottu toisiinsa. USA haluaa päästä nostamaan ohjauskorkoaan, mikä näkyy jo nyt dollarin arvossa. Kiina halunnee edelleen laskea ohjauskorkoaan hidastuvan taloutensa elvyttämiseksi. Moni avoliitto päättyy siihen, että kumppanit ”kasvavat erilleen”. USA:n ja Kiinan valuuttojen kautta voimassa ollut ”avoliitto” on tulossa siihen pisteeseen, että ero pitäisi saada aikaan – mielellään yhdessä sopien ja niin, että kumpikin voi säilyttää kasvonsa.

Jos USA nostaa korkoja niin kuin se itse haluaisi, joutuu Kiina todennäköisesti joko tukemaan juania ostoilla  ja samalla myy isoja määriä länsivaltioiden lainoja markkinoille. Vaihtoehtoisesti Kiina voi jatkaa kesällä aloitettuja devalvaatioita. Molemmista vaihtoehdoista voi ennakoida hässäkkää korko- ja osakemarkkinoille. Markkinoilla on jo totuttu siihen, että joka vuoteen osuu muutama monttu ja ensi vuonna ”katse pallossa” tarkoittaa keskeisesti USA:n ja Kiinan talouspolitiikkojen yhteensovittamista.    

Entä koko vuoden tuotot? Koroissa pientä positiivista, mutta vaisua – ja voipi olla että vuoden aikana heilahdetaan välillä pahastikin miinukselle. Osakkeissa vähän isompaa positiivista, mutta kunnon monttuja muutamaan kertaan. Kiinteistötuotot ovat todennäköisesti hyviä, ja listaamattomalle markkinalle menee edelleen paljon sijoituksia. 

Kirsi Hokka on johtaja eQ Varainhoito Oy:ssä

Kirjoittajasta

Kirsi Hokka

Kirsi Hokka on johtaja eQ Varainhoito Oy:ssä. Seuraa @KirsiHokka Twitterissä.