veronmaksajat.fi

Lääkeyhtiöistä ilmoja pihalle

Eero Färkkilä

Osakesijoittajalle tuuli on viime vuodet tunnetusti ollut myötäinen, sillä viidessä vuodessa maailman osakemarkkinoiden kokonaistuotto yltää 90 prosenttiin euroissa laskettuna. Osakemarkkinoiden sisällä toimialojen tuottoerot ovat kuitenkin olleet mittavia. Viiden vuoden aikana ylivoimaisesti leveintä leipää on tarjonnut terveydenhuoltosektori, jonka osakkeiden kokonaistuotto on lähes tuplat koko markkinaan verrattuna.

Terveydenhuolto tuottoisin osakesektori viimeisen 5 vuoden aikana

100=10/2010

Terveydenhuolto tuottoisin osakesektori viimeisen 5 vuoden aikana

Terveydenhuolto-osakkeiden suosimisen ja muhkeiden tuottojen takaa löytyy lukuisia syitä. Sektorissa yhdistyy yhtiöiden liiketoiminnan vakaus kehittyvien maiden kasvupotentiaaliin. Lisäksi länsimaiden ikääntyvä väestö ja elintasosairauksien valitettava yleistyminen on tarjonnut suotuisan toimintaympäristön toimialan yhtiöille. Vahvan tuloskasvun ohella sijoittajien suosikeiksi nousseista terveydenhuolto-osakkeista on oltu valmiita maksamaan myös aiempaa korkeampia arvostuskertoimia.

Arvostuksen kiristyminen on näkynyt myös Helsingin pörssissä, jossa Orionin osakkeen arvostuskertoimet nousivat kesällä poikkeuksellisen kireiksi osakkeen kiivettyä kaikkien aikojen ennätyslukemiin. Viimeaikaisesta kurssilaskusta huolimatta Orion on edelleen hinnoiteltu huomattavan kireästi suhteessa historialliseen keskiarvoonsa ja kilpailijoihinsa.

Orionin arvostus yhä selvästi yli sektorin

P/E 12 kk tulosennusteella

Orionin arvostus yhä selvästi yli sektorin

Kööpenhaminan pörssissä pohjoismaiden maittavin terveydenhuoltokattaus

Helsingin pörssissä terveydenhuoltosektorin paino on länsimaisittain poikkeuksellisen pieni, sillä koko pörssistä sen osuus on vain 4 %. Pohjoismaisittain painavin terveydenhuoltosektori löytyy Tanskasta, sillä Kööpenhaminan pörssiin on listattu mm. diabetesjätti Novo Nordisk, joka on ylivoimaisesti pohjoismaiden arvokkain pörssiyhtiö, syöpälääkkeisiin erikoistunut bioteknologiayhtiö Genmab sekä Johnson & Johnsonin kanssa Ebola-rokotetta testaava Bavarian Nordic.

Rajansa hintojen korotuksillakin

Suotuisista näkymistä huolimatta terveydenhuoltosektorin osakkeiden voittokulku katkesi syksyn aikana ja myyntipaine voimistui syyskuun lopulla. Viimeisen kolmen viikon aikana sektori on ollut kehitykseltään pörssien pohjasakkaa niin USA:ssa, Euroopassa kuin Suomessakin. Viimeisin sytyke myyntipaineen roihahtamiselle saatiin varsin poikkeukselliselta taholta, kun USA:ssa demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton ärähti rajusti nousevista lääkekustannuksista ja lääkeyhtiöiden röyhkeistä hintojenkorotuksista.

Aihe nousi otsikoihin, kun helmikuussa perustettu lääkeyhtiö Turing Pharmacautical osti oikeudet Daraprim-lääkkeeseen ja nosti tämän jälkeen mm. toksoplasmoosiin käytettävän lääkkeen hintaa 13,50 dollarista 750 dollariin (!). Markkinoilla lääke on ollut jo 62 vuotta, joten mistään mullistavasta uutuudesta ei ole kyse. Satojen prosenttien hintojennostoja on nähty myös muutamissa muissa yrityskauppojen myötä uuden omistajan haltuun päätyneissä lääkkeissä.

Uutinen lääkkeiden mahdollisista hintarajoituksista USA:ssa romahdutti etenkin bioteknologiayhtiöiden osakekursseja, joiden markkina-arvo perustuu pitkälti nyt kehitettävien ja markkinoille tullessaan kalliiden uutuuslääkkeiden tuotto-odotuksiin. Vaikka hintarajoituksia pidetään epätodennäköisinä, pysynee aihe esillä USA:n presidentinvaalikampanjoinnin käynnistyessä, mikä tuo lisävärinää terveydenhuoltosektorin osakekursseihin. Demokraatit ovat jo aiemmin nostaneet esiin vaatimuksia hintarajoituksista, mutta vaateet ovat jumiutuneet toimialan (ja republikaanien) vastustukseen. 

Eero Färkkilä on Nordean varallisuudenhoidon osakestrategi

Kirjoittajasta

Eero Färkkilä

Eero Färkkilä on Nordean varallisuudenhoidon osakestrategi. Seuraa @FrkkilEero Twitterissä.