veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Auto-osakkeet alkuvuoden voittajia

Eero Färkkilä

Markkinoiden alkuvuoden nousuhuuma on kirittänyt etenkin suomalaisten ja eurooppalaisten osakkeiden kursseja, kun taas Yhdysvalloissa meno on ollut vaisumpaa.

Eurooppalaisten osakesektoreiden kirkkain tuottotähti on ollut autoteollisuus, joka on kiivennyt tänä vuonna jo 20 prosenttia. Auto-osakkeiden viime kuukausien nousurallia selittää sektorin yhtiöiden hyötyminen viime kuukausien isoista markkinaliikuttajista – öljyn romahduksesta, Euroopan talouden (ja autokaupan) elpymistoiveista sekä heikentyneen euron tuomasta tulostuesta.

Euroopassa automyynti on viimeisen vuoden aikana osoittanut selkeitä virkistymisen merkkejä etenkin Etelä-Euroopassa, mutta takavuosiin verrattuna volyymit ovat yhä vaatimattomia.

Yhdysvalloissa meno on vahvempaa tälläkin osastolla, sillä uusien autojen kauppa kasvoi tammikuussa lähes 14 prosenttia. Viime kuussa mm. Mercedes-Benz, Nissan ja Toyota kellottivat Atlantin takana tauluun kaikkien aikojen korkeimmat tammikuun myyntiluvut. Vuositasolla USA:n automyyntimäärä on jo yli 16,5 miljoonaa autoa, joten elpyminen finanssikriisin alle 10 miljoonan kappaleen myyntitahdista on ollut erittäin voimakasta – etenkin, jos sitä vertaa eurooppalaisen autokaupan viime vuosien alakuloon.

Yhdysvaltojen autokaupan viime kuukausien kasvuprosenttejakin mielenkiintoisempi uutinen oli automyynnin rakenne. Viime vuosina kalliin polttoaineen aikana Yhdysvalloissa suosiotaan ovat kasvattaneet pienemmät mallit ja maahan on alettu laivata jopa paikallisen autolehdistön kummastelemia diesel-henkilöautoja, joiden menekki on tosin jäänyt pääosin vaatimattomaksi. Viimeisen puolen vuoden öljyn hinnan syöksyn myötä amerikkalaiskuluttajan polttoainelasku on kuitenkin pienentynyt, mikä on paljastanut amerikkalaisen autonhankkijan todellisia mieltymyksiä.

USA:n tammikuun myyntitilastojen huikeimpia kasvulukuja kirjattiin nimittäin jälleen janoisille maastureille ja avolavoille, joiden osuus kokonaismyynnistä nousi jo 54 prosenttiin. Esimerkiksi maailman kolmanneksi suurin autoyhtiö General Motors kasvatti periamerikkalaisten maasturien myyntiä yli kolmanneksella. Keskilännen kansalliskulkuneuvoina tunnettujen avolavojen myynti nousi peräti 43 prosenttia. Myös useat muut autoyhtiöt kirjauttivat suurimmille ja janoisimmille maasturimalleilleen kaikkein suurimman myynnin kasvun. Autonvalmistajien tuloskunnon kannalta tilanne on herkullinen, sillä tyypillisesti näissä malleissa ulkomittojen ohella myös katteet ovat muhkeimmat.

Autoyhtiöiden näkymiä tukee markkinakasvun lisäksi pienentyvät raaka-ainekustannukset ja eurooppalaisten valmistajien osalta myös suotuisasti liikkuneet valuuttakurssit, jotka tuovat oman lisänsä USA:n ennätysmyynnin euromääräiseen arvoon. Eurooppalaisista autonvalmistajista tästä trendistä hyötyvät mm. erinomaiseen tuloskuntoon trimmattu BMW sekä noin 25 prosenttia liikevaihdostaan USA:ssa tekevä Daimler (johon Mercedes-Benz siis kuuluu).

Arvostukseltaan monien auto-osakkeiden arvostus on noussut keskimääräistä korkeammaksi, mikä jarruttaa sektorin nousun jatkumista samalla nousukulmalla. Euroopan osakemarkkinoiden alkuvuoden liikkeet ovat kuitenkin jälleen olleet oiva osoitus hajautuksen riemuista myös niille sektoreille, joiden edustus Helsingin pörssissä on niukempaa.

Eero Färkkilä on Nordean varallisuudenhoidon osakestrategi

Kirjoittajasta

Eero Färkkilä

Eero Färkkilä on Nordean varallisuudenhoidon osakestrategi. Seuraa @FrkkilEero Twitterissä.