Alkaa taas olla aika tehdä Suomi valmiiksi, jotta päästään juhannuksen viettoon – toivottavasti hyvässä säässä.
On myös hyvä aika summailla tähänastista vuotta. Tätä kirjoitettaessa osakekurssit ovat vuoden alusta nousseet läntisillä markkinoilla indeksistä riippuen 6-10 prosenttia. Aika hyvä tulos tilanteessa, jossa lehtiä lukemalla mielikuva on, että taivas on ollut putoamassa niskaan lähes joka päivä. Suomen pörssi on taas kärkijoukoissa – nousua lähes 10 prosenttia! Siitäkin huolimatta, että olemme nykyisin Euroopan moniongelmainen ja näkymät surkeahkot + Venäjä naapurissa. Arvostustasot alkavat olla tiukat eli kasvua on tultava, jotta meno jatkuu. Toisaalta osinkotuotto on moninkertainen korkotuottoon verrattuna. Eli eivät osakkeiden hinnat edelleenkään pelota.
Sijoittajat ostavat taas myös kehittyvien maiden korkopapereita ja osakkeita. Edelleen kuulee huolta Kiinan kasvusta ja kiinalaisten markkinoiden haavoittuvuudesta. Ihan aiheellista. Toisaalta Kiinan merkitys globaalille taloudelle on niin suuri, että jos ei usko Kiinaan niin on vaikea uskoa paljon muuhunkaan.
Alkuvuoden korkotuotot ovat olleet käsittämättömän hyviä. Sijoittamalla euroalueen valtionlainoihin (indeksi) on saanut lähes 6 prosentin arvonnousun. Heikko kasvu ja äärimmäisen matala inflaatio, sekä odotukset EKP:n toimenpiteistä ovat painaneet ydinmaiden korkoja – ja samalla reunamaiden korkoerot ovat kaventuneet entisestään.
EKP heräsi vihdoin talviunestaan ja yrittää vaihteeksi toimia tavoitteensa mukaisesti. EKP:n ensisijaisena tavoitteenahan on pitää yllä hintatason vakautta euroalueella. Tämä EI tarkoita sitä, että hinnat pysyisivät muuttumattomina eli inflaatio nollassa. Se tarkoittaa EKP:n virallisen mandaatin mukaan sitä, että ”tavoitteena on pitää inflaatiovauhti alle kahdessa prosentissa mutta lähellä kahta prosenttia keskipitkällä aikavälillä”. EKP on viimeksi ollut tavoitteessaan alkuvuonna 2013, lähes puolitoista vuotta sitten. Tuorein koko euroalueen inflaatiolukema on 0,5 %.
Sinänsä on ihan kivaa, jos hinnat eivät nouse. Mutta on iso taloudellinen ongelma jos hinnat laskevat, ja sen vaaran kanssa EKP on leikkinyt yllättävän huolettomasti. Kaikissa tilanteissa deflaatio on vaarallista – ja erityisesti silloin, jos pitää elää ison velkataakan kanssa.
Jos nimellistä bkt:tä ei saada euroalueen velkaisimmissa maissa kohtapuoliin reippaaseen kasvuun, näyttää velkamatematiikka muutaman vuoden päähän karmaisevalta. On hyvä uutinen, että EKP on vihdoin ottanut päänsä puskasta ja edes yrittää toimia tilanteen vakavuuden vaatimalla tavalla.
Kirsi Hokka on johtaja eQ Varainhoito Oy:ssä