Uusi vuosi alkoi. Maailma näyttää olevan rauhallisempi ja vakaampi kuin monena aikaisempana vuonna. Osakekurssit nousevat. Korot ovat vakaat tai laskevat. Viime vuonna heikentyneet valuutat ovat vakautumaan päin. Suomi voitti Ruotsin jääkiekossa. Paitsi että osakemarkkinoilla on taas pientä turbulenssia.
Akuutti kriisi on ohi, velkakriisi ei ole
Finanssikriisin alkamisesta on yli kuusi vuotta. Rahapolitiikka on viritetty ennätyksellisen keveäksi ja monissa maissa myös finanssipolitiikalla on elvytetty, aktiivisesti tai automaattisten mekanismien kautta. Monet Euroopan maista ovat tehneet rakenteellisia uudistuksia - osa pistooli ohimolla. Vaihtotaseet kääntyvät ylijäämäiseksi, teollisuustuotannon pohjakosketus on saavutettu ja tuotanto kasvaa. Montun pohjalta, mutta kasvaa kuitenkin. Suomessakin, toivottavasti tämän vuoden aikana.
Kansantalous on siinä mielessä notkea ”eläin”, että erilaiset epätasapainot yleensä korjautuvat joko fiksujen päätösten myötä tai markkinavoimien vieminä. Nyt rakenteelliset ongelmat ovat olleet niin syviä, että korjausliike on vienyt aikaa. Talousotsikoissa on usein vain kaksi laitaa: joko ”kriisi” tai ”kriisi on ohi”. Tämän hetken todellisuus on paljon tätä monimuotoisempi. Emme ole enää akuutissa kriisissä. Mutta kriisi ei ole ohi, kun katsotaan useiden valtioiden velkataakkaa suhteessa tuotannon määrään ja sen kasvunäkymiin tulevina vuosina.
Hidas talouskasvu on parempi kuin ei kasvua ollenkaan, mutta se ei velkaisimmilla mailla pitkän päälle riitä. Tässä tapauksessa ainoat ratkaisut ovat leikata julkista sektoria ja joissakin tapauksissa järjestellä velkoja uudelleen. Kaunis ilmaus sille, että joku menettää rahaa.
Sijoittaja ottaa riskiä ja EKP:n toivosi varmistavan oman tonttinsa
Sijoittaja on perinteisen ”pelko ja ahneus” -dilemman äärellä. Velkafaktat ovat pelottavia ja kauaa ei tarvitse palautella mieleen analyysiä velkadynamiikasta, kun alkaa heitellä tuhkaa päälleen. Mutta: tälle vuodelle ennustetaan, että kaikki keskeiset talousalueet kasvavat. Optimisti voi puhua synkronoidusta globaalista elpymisestä. Osakkeet ovat laajalti ihan OK:n hintaisia jos kasvuodotukset toteutuvat ja monilla yhtiöillä osinkotuotto ylittää selvästi vähäriskisen korkotuoton. Erityyppisistä kiinteistöistä saa korkotuoton korvaavaa tuottoa ja kassavirtaa. Ja yrityskauppamarkkina on vilkastumassa.
Euroopan Keskuspankkina en tässä tilanteessa jättäisi Euroopan elpymistä toiveiden varaan, vaan tukisin pienen taimen kasvua puhdikkaasti. Vaikka euroalueen vaihtotase on ylijäämäinen, tukisi heikentyvän euron kautta saatava D-vitamiini kasvutoiveita ja pitäisi osaltaan myös deflaatiopelkoja poissa. Kasvusta huolehtiminen ei ole EKP:n tonttia, mutta jos se pettää, pettää myös rahoitusmarkkinoiden vakaus.
>> Taloustaito