veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Euro on mullistanut varainhoidon maailman

Kirsi Hokka

Meiltä blogisteilta toivottiin, että jossain vaiheessa tarkastelisimme EU:ta, euroa tai Eurooppaa ja niihin liittyviä ilmiöitä omasta näkökulmastamme.

Varainhoito on liiketoimintaa, jonka euron käyttöönotto on mullistanut totaalisesti. Iso osa nykyisestä varainhoitomarkkinasta on syntynyt euron käyttöönoton vuoksi. Henkilön Kirsi Hokka osalta Euroopan syvenevä integraatio ja euron käyttöönotto johtivat ammatin vaihtoon vuonna 1998. Kerrataanpa vähän miksi näin.

1990-luvun puolivälissä suomalaiset sijoittivat suomalaisiin osakkeisiin, suomen valtion velkasitoumuksiin ja obligaatioihin, pankkitalletuksiin ja suomalaisiin kiinteistöihin. Työeläkeyhtiöillä oli tämän lisäksi TEL-takaisinlainausta suomalaisille yhtiöille.

Miksi näin? Pääomanliikkeiden säätelystä ei ollut vielä pitkäkään aika, perinteitä ulkomaille sijoittamiseen ei ollut ja kaikki markan ulkopuolinen maailma sisälsi valuuttariskiä. Ei missään muussakaan Euroopan maassa sijoitettu muualle kuin oman maan kohteisiin, eli ei meillä mitenkään erityisessä takapajulassa eletty.

Euron käyttöönottoa voidaan pitää pääsyynä yrityslainamarkkinan syntymiseen Europpassa –  nimenomaan euroalueella. Lähes nollasta lähdettiin 1990-luvun lopulla ja tänään sekä eurooppalainen investment grade  että high yield -markkina on suuri, normaalioloissa likvidi ja edelleen kasvava. Lähes jokaisella ammattisijoittajalla on merkittävät allokaatiot näihin omaisuusluokkiin. Tällaista korkomarkkinaa ei olisi syntynyt lainkaan ilman yhteistä valuuttaa.

Osakepuoli olisi alkanut kansainvälistyä ilman euroakin, mutta kyllä euron käyttöönotto sitä vauhditti. Ensimmäiset versiot Eurooppa-osakerahastoista olivat tyypillisesti vain euroalueen kattavia, mutta sittemmin päätrendiksi ovat nousseet koko Euroopan kattavat rahastot. Parempi toimialahajautus on ajanut yli tavoitteen valuuttariskittömyydestä. Monet yhtiöt ovat lisäksi oman toimintansa vuoksi valuuttariskillisiä tai -riskittömiä, ihan riippumatta siitä, mikä yhtiön kotipaikka ja noteerausvaluutta on. Listattujen osakkeiden lisäksi private equity -sijoittaminen on laajentunut,  kiitos integraation. Ja kiinteistösijoittaja kiittää aivan erityisesti valuuttariskin poistumisesta.

Ei ole sattumaa, että varainhoidon ulkoistaminen alkoi vauhdittua 1990-luvun puolivälin jälkeen. Maailma, jota kohden olemme siirtyneet,  on huomattavasti monimuotoisempi ja monimutkaisempi kuin pelkkä Suomi-sijoittaminen.

Kirjoittaja Hokka toimi Suomi-ekonomistina vuosina 1988-1997. Aika, jolloin Suomen talousdata vaikutti nopeasti ja voimakkaasti markan ulkoiseen arvoon, korkotasoon ja osakekursseihin. Aika, jolloin kaikki raha- ja finanssipolitiikan päätökset sekä tulopolitiikka ja vaalit heiluttivat markkinoita voimakkaasti. Aika, jolloin ulkomainen sijoittajaraha liikkui vikkelästi sisään ja ulos valuutta- ja korkomarkkinoilla. Tylsäksi kävi työelämä, kun kaikki tämä loppui – vaikka siitä seurannut valuutan ja korkojen vakaus meille hyväksi on ollutkin. Siirryin vuonna 1998 varainhoitoon, joka edelleenkin kehittyy ja monipuolistuu, vuosi vuodelta.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Kirsi Hokka

Kirsi Hokka on johtaja eQ Varainhoito Oy:ssä. Seuraa @KirsiHokka Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.