veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot

Kim Gorschelnik

Suomalaisten pörssiyhtiöiden vuoden 2013 tilinpäätökset on julkaistu ja luettu läpi. Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot, voisi kokonaistilanteesta sanoa. Yhtiöiden tuloskunto on pitänyt yllättävän hyvin. Se ei kuitenkaan ole tullut liikevaihdon kasvun kautta vaan matalien kustannusten ansiosta. Yhtiöt ovat sopeuttaneet toimintojaan, palkankorotuspaineet ovat vähäiset, raaka-aineiden hinnat ovat kokonaisuudessaan pysyneet alhaalla ja alhainen korkotaso pitää rahoituskulut matalina.

Kasvu tiukassa Pörssilistalla olevista yhtiöistä kahden kolmanneksen liikevaihto laski vuonna 2013 verrattuna edellisvuoteen. Mediaaniyhtiön liikevaihdon lasku edellisvuonna oli vajaat 2 prosenttia. Maailmantalouden reaalikasvu oli kuitenkin edellisvuonna noin 2,5 prosenttia. Kun huomioidaan inflaatio, suomalaisyhtiöiden liikevaihtokehitystä voidaan pitää heikkona. Helppoja selityksiä ovat tietysti euroalueen ja kotimarkkinoiden heikkous, sillä sinne pörssiyhtiöiden liikevaihdosta valtaosa suuntautuu. Valitettavasti se ei kokonaan selitä kasvun puutetta. Suomalaisyhtiöiden tuotteiden vetovoima on myös heikentynyt.

Kustannukset kurissa Makrotalouden puolella on jo pidemmän aikaa näkynyt positiivisia merkkejä kasvunäkymän parantumisesta. Erityisesti euroalueella käänne parempaan on silmiinpistävä. Alla oleva kuvaaja näyttää kasvuodotusten (ostopäällikköindeksi, PMI) ja kustannusten (tuottajahintainflaatio) välistä kehitystä euroalueella finanssikriisin alusta tähän hetkeen.

Lähde: Bloomberg, LähiTapiola Pankki

Lähde: Bloomberg, LähiTapiola Pankki

Yhtiöiden tuloksenteon kannalta on positiivista, jos kasvu toteutuu ja samalla kustannukset pysyvät matalalla. Nyt näyttää tältä. Analyytikoiden konsensusennusteiden perusteella suomalaisyhtiöiden mediaani kasvuennuste kuluvalle vuodelle on runsaat 2 prosenttia. Ainakin ennusteiden perusteella lievää kasvua siis olisi keskimäärin luvassa edellisvuoden laskun jälkeen.

Lisää liikevaihtoa, vetovoimaisia tuotteita Uskon, että sijoittajien katse siirtyy entistä enemmän liikevaihdon kehitykseen. Vain liikevaihdon kasvulla tulokset voivat parantua selvästi, ja sen vuoksi liikevaihtokehityksen ja kasvuennusteiden merkitys korostuu. Yleisen talouskasvun positiivisen vaikutuksen lisäksi tarvitaan vetovoimaisia tuotteita maailmalle. Osassa pörssiyhtiöissä näitä alueita ja aihioita löytyy, ja joskus ne voivat peittyä muun (suuremman) liiketoiminnan laskuun. Mielestäni kasvua ja innovaatioita tarjoavat ainakin seuraavat yhtiöt:

  • Amer Sports (asusteet ja jalkineet)
  • Basware (sähköinen laskutus)
  • Neste Oil (uusituvat polttoaineet)
  • Raisio (rehuinnovaatiot)
  • Elektrobit (ohjelmistot)
  • Revenio (silmänpainemittarit).
  • Konepajapuolelta mielenkiintoisia ovat mm. Kone, Ponsse, Wärtsilä ja Vacon.

Toivottavasti listalta puuttui monta nimeä. Pienten kulujen lisäksi talous ja yhtiöt tarvitsevat myös suuria tuloja.

 

Kirjoitus on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 12.3.2014.

Kirjoittajasta

Kim Gorschelnik

Kim Gorschelnik  on FIMin pääanalyytikko. Seuraa @KimGorschelnik Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.