veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Nokia teki kaksi Suomen yrityshistorian parasta kauppaa?

Kim Gorschelnik

Nokian yhtiökokous siunasi edellisviikolla matkapuhelintoimintojen myynnin Microsoftille. Matkapuhelinten myynti on kirvoittanut monenlaisia mielipiteitä salaliittoteorioista lähtien. Ehkä hieman vähemmälle huomiolle on jäänyt kokonaisarvio Nokian tekemistä kahdesta yrityskaupasta kuluvana vuonna. Katsotaanpa lukuja:

•Heinäkuun alussa Nokia osti Siemensiltä 50 prosentin osuuden verkkoyhtiö NSN:stä. Kauppahinta verkkoyhtiön puolikkaasta oli 1,7 miljardia euroa eli koko yhtiön arvo kauppahinnalla laskettuna oli 3,4 miljardia euroa. Hintaa pidettiin ostohetkellä alhaisena.

•Syyskuun alussa, vain kolme kuukautta myöhemmin, Nokian kertoi myyvänsä matkapuhelinliiketoiminnat Microsoftille. Kauppahinta kokonaisuudessaan oli 5,4 miljardia euroa.•Tällä hetkellä Nokian markkina-arvo on 6 euron osakekurssilla noin 22,4 miljardia euroa. Ennen näitä kahta kauppaa Nokian osakkeen hinta oli noin 3 euroa eli yhtiön markkina-arvo oli noin 11,2 miljardia euroa. Yhtiön markkina-arvo on siis noussut kesän lukemista noin 11 miljardia.

Nokian osakkeen hinta nousi rajusti matkapuhelintoimintojen myynnin jälkeen. Kaupan jälkeisen kurssinousun perusteella sijoittajat pitivät toimintoa arvottomana Nokialle. Jos matkapuhelinliiketoiminta arvostettiin nollan arvoiseksi kesäkuussa, Microsoftin maksama hinta (5,4 mrd. euroa) oli kokonaisuudessaan positiivinen yllätys osakkeenomistajan kannalta. Kesän jälkeisen markkina-arvon nousun toisen puolikkaan (5,5 mrd. euroa) olettaisin puolestaan tulleen verkkoyhtiön arvonnousun seurauksena. Ainakin jos NSN:n arvostusta vertaa Ericssoniin, oletus on perusteltavissa. Yhtiön liiketoimintojen osien summan laskenta ei tietysti ole yksiselitteistä, mutta arvioisin, että edellä kuvattu karkea laskelma antaa oikeansuuntaisen kuvan tilanteesta.

Saadaanko koskaan ”oikeaa” vastausta?

Nokia teki kolmen kuukauden sisällä heinä-elokuussa siis kaksi yrityskauppaa. Olivatko nämä kaksi kauppaa euromääräisesti kaksi parasta, mitä suomalaisyhtiöt ovat koskaan historiassa tehneet? Kaupoista on kulunut sen verran lyhyt aika, että lopullista arviota ei pysty vielä tekemään. Matkapuhelinkaupassa on myös hyvin mahdollista, että ”oikeaa” vastausta ei koskaan saada. Näin erityisesti siinä tilanteessa, että Microsoft saa matkapuhelinliiketoiminnan lentoon. Tällöin ikuiseksi kysymykseksi jää, olisiko sama asia onnistunut myös Nokialta.

Jos tulevaisuuden arvailuun ei ryhdy, tämän hetken arvio osakemarkkinoilta on melko yksiselitteinen: Nokia teki hyvät kaupat. Suomen kannalta olisi kuitenkin toivottavaa, että myös Microsoft teki hyvät kaupat.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Kim Gorschelnik

Kim Gorschelnik  on FIMin pääanalyytikko. Seuraa @KimGorschelnik Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.