veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Kotimarkkinayrityksille vastatuulta

Kim Gorschelnik

Uutiset Suomen taloudesta ovat olleet pääosin negatiivisia. Huonot uutiset ovat hiljalleen vaikuttaneet myös meihin kuluttajiin. Varovaisuus on lisääntynyt. Kuluttajat kokevat ostovoiman heikentyneen ja osa ennakoi sitä.

Ostovoiman mittarit

Ostovoimaa voi mitata reaalipalkkojen, työvoiman määrän ja tuloveroasteen kautta. Reaalipalkka on laskettu nimellispalkkojen ja kuluttajahintainflaation erotuksena.

Alla olevaan kuvaajaan on kerätty palkansaajien ostovoiman arvioitu kehitys vuodesta 1989 alkaen jaoteltuna näihin kolmeen tekijään. 1990-luvun alun lama Suomessa oli poikkeuksellisen voimakas ja romautti kuluttajien ostovoiman vuosina 1991-1994. Tämän jälkeen, vuosina 1995-2008, ostovoima  kasvoi noin 4-6% vuodessa. Finanssikriisi 2009-2012 katkaisi ostovoiman voimakkaan kasvun, mutta kriisin syvyyteen nähden (Suomen BKT laski noin 10 %) ostovoiman kehitys oli yllättävän vahvaa. Kehityksen taustalla olivat etenkin vuoden 2009 suuret palkankorotukset ja veronalennukset. Ne kompensoivat työvoiman kutistumisen vaikutukset.Lähde: LähiTapiola Pankki, Tilastokeskus, Veronmaksajien keskusliitto, Valtionvarainministeriö

Arviomme mukaan vuodet 2013-2015 tulevat olemaan ostovoiman kannalta heikoimmat sitten 90-luvun laman. Palkankorotukset tulevat olemaan erittäin maltillisia ja samalla valtion veropolitiikan kiristymien nostaa inflaatiota erilaisten kulutusverojen kautta (sähkö, tupakka, makeiset, kiinteistöverot). Tämän lisäksi negatiivinen yllätys voi tulla vielä työllisyyskehityksestä.

Velkaantumisen vaikutus

Alempaan kuvaajaan on täydennetty ostovoiman lisäksi yksityisten velkojen muutos suhteessa tuloihin. Jos yksityiset velat muuttuvat suhteessa yksityisiin tuloihin, huomioidaan tämä muutos yhtenä komponenttina kotitalouksien kulutusmahdollisuuksissa. Analyysin perusteella palkansaajien ”velkakorjatun ostovoiman” kasvu oli erittäin voimasta ennen finanssikriisiä ja pysyi positiivisella tasolla aina kuluvaan vuoteen saakka. Velkaantuminen näyttää voimistavan muutoksia molempiin suuntiin.

Palkansaajien ostovoiman ja velkaantumisen arvioitu muutos

muutos2

Lähde: LähiTapiola Pankki, Tilastokeskus, Veronmaksajien keskusliitto, Valtionvarainministeriö

Viesti osakesijoittajalle?

Palkansaajien ostovoima huomioituna velan määrän muutoksella on kääntymässä kuluvana vuonna negatiiviseksi. Tämä olisi ensimmäinen kerta sitten 90-luvun laman. Osakesijoittajalle viesti on mielestäni selkeä: kotimarkkinayritysten kasvunäkymät ovat heikot. Kulutus seuraa ostovoiman kehitystä.

Joitakin negatiivisia, kuluttajien varovaisuuteen liittyviä ongelmia olemme jo saaneet. YIT varoitti näkymiensä heikentymisestä syyskuussa. YIT:n mukaan pien- ja rivitaloasuntojen myynti on pysynyt yhtiön tarjontaan nähden alhaisella tasolla. HKScan laski myös edelliskuussa tulosnäkymiään. Syyksi yhtiö ilmoitti mm. kulutuksen kasvu huokeammissa perustuotteissa suhteessa kalliimpiin tuotteisiin.

Taloustaito

Kirjoittajasta

Kim Gorschelnik

Kim Gorschelnik  on FIMin pääanalyytikko. Seuraa @KimGorschelnik Twitterissä.

Blogeissa

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.