veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Pörssi kaipaa tulijoita

Kim Gorschelnik

Helsingin pörssi on elänyt hiljaiseloa listautumisten suhteen. Onko tähän odotettavissa muutosta? Helsingin pörssin toimitusjohtajan mukaan keskusteluita käydään usean ehdokkaan kanssa. Toivottavasti uusia yhtiöitä nähdään.

Olemme kärsineet kirveleviä tappiota Ruotsille urheilussa. Pörssilistautumisissa tulos on aivan karmea. Vuosien 2000–2011 aikana Ruotsi voitti maaottelun luvuin 202–51. Mukaan on laskettu listautumiset sekä päälistalle että First North -listalle. Eikä loppukiriäkään saatu aikaiseksi – päinvastoin. Vuosien 2008–2011 aikana lukemat olivat Ruotsille 61–3.

Finanssikriisi ei pysäyttänyt listautumisintoa Ruotsissa. Suomessa ”syöksykierre” sen sijaan on vain jyrkentynyt. Toki Ruotsin talous on selvästi Suomea suurempi, mutta siitä huolimatta ero on yllättävän suuri.

Pientä lohtua luvassa

Jotakin lohtua on mahdollisesti luvassa. Varmoja listautujia ovat Ahlstromin osien ja Munksjön liiketoimintojen yhdistämisestä muodostuva uusi Munksjö alkuvuonna 2013 ja juuri listautumisensa vahvistanut Siili Solutions. Myös jäteöljyn jalostukseen erikoistunut Ecostream ja operaattori DNA ovat olleet esillä mahdollisina listautujana.

Hopeakaivosyhtiö Sotkamo Silver ehti listautua heinäkuussa. Toivottavasti uudet hankkeet etenevät ja joukko muitakin uusia nimiä saataisiin listoille. Uutta verta tarvitaan pörssilistan pituudenkin takia, kun lähtijöitä riittää. Tänä vuonna Aldata saa jatkoa Nordic Aluminiumista, jonka taival pörssissä on päättymässä.

Pörssi heijastelee talouden sykettä

Pörssilistautumisten lukumäärä ja sen kehitys heijastelee mielestäni laajemmin sitä, mitä taloudessa tapahtuu. Jo listoilla olevien yhtiöiden osakeannit ja antirahojen käyttö liiketoiminnan laajentamiseen kertovat yritysten kasvuhaluista.

Nyt tarina kertoo valitettavasti, että kasvuhaluja, mahdollisuuksia tai rohkeutta ei löydy muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Talous kuitenkin tarvitsee uusia työpaikkoja ja kasvua yksityiseltä sektorilta. Näissä talkoissa tarvitaan myös oman pääoman ehtoista rahoitusta ja pörssiä.

Kasvuhalujen ja rohkeuden lisäksi tarvitaan myös kannustimia. Nykyinen erilainen osinkoverokohtelu listaamattomien ja listattujen yhtiöiden välillä on merkittävä haitta. Henkistäkin tukea tarvitaan. Tässä asiassa liikkeellä on ollut mm. Pörssisäätiö. Oheisesta linkistä voi lukea enemmän listautumisista ja niiden merkityksestä Suomelle.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Arvopaperin Kumppaniblogissa 21.9.2012.

Kirjoitus on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 24.9.2012.

Kirjoittajasta

Kim Gorschelnik

Kim Gorschelnik  on FIMin pääanalyytikko. Seuraa @KimGorschelnik Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.