veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Suosio siivittää nykytaiteilijan teosten hinnat nousuun – huutokaupat hintojen pulssilla

Suosio siivittää nykytaiteilijan teosten hinnat nousuun – huutokaupat hintojen pulssilla
15.4.2022

Taidemarkkinoilla ollaan aina nälkäisiä uusille, laadukkaille ja helposti myytäville nykytaideteoksille. Mitä yllättävämpi näkökulma ja mitä hienommin toteutettu teos, sitä suuremman suosion taiteilija voi saavuttaa jopa yhdessä yössä.

Tuoreen teoksen oikea hinnoittelu on kuitenkin tärkeää taiteilijan uran kehittymiselle.

Taideteos on valmis, kun taiteilija viimeistelee sen signeerauksella. Sitten teokselle etsitään sopiva hinta. Nykytaiteen hinnoittelussa toimii yhtälö materiaalikulut + immateriaalikulut eli urakehitys sekä aikaisempien myyntien perusteella muodostunut noste hinnoille.

Taidemarkkinoilla hinnoittelussa on kyse signeerauspääomasta. Se muodostuu taiteilijan imagosta ja maineesta, hänen teostensa laadusta ja suosiosta sekä keräilijöiden ostovoiman määrästä.

 Turkulaisen kuvataiteilijan Erika Adamssonin maalaus Perception on näytteillä Tikanojan taidekodissa Vaasassa. Kuva: www.erika.adamsson.com.  Ⓒ Kuvasto 2022.

Galleriamyynnissä hintaan lisätään vielä välittäjäkulut. Jos teos joudutaan nopeasti myymään edelleen vielä saman muoti- ja taloussuhdanteen aikana, lasketaan teoksen hinnasta pois vain välittäjäkulut.

Taiteilija tarvitsee maineen, jolla erottautua aikalaistaiteen tarjonnasta. Mainetta rakennettaessa luodaan kiinnostusta ja keräilijäpohjaa.

Ensinäyttelyssä matalammat hinnat

Ensinäyttelyssä eli taiteilijan debytoidessa hänen teostensa hinnat ovat aina matalat jopa isoimmissa gallerioissa. Jos gallerian asiakkaina on ostovoimaisia keräilijöitä sekä museoita, gallerian asema vahvistuu ja samalla sen esittelemän taiteen hinnat nousevat.

Varmaa on, että taiteilijan teosten on kasvatettava suosiotaan yhä laajemman keräilijäjoukon silmissä, muuten teosten hinnat eivät lähde nousuun. Useimpien taideteosten hinta ei nousekaan merkittävästi alun hinnoitteluvaihetta korkeammalle.

Myös asemansa vakiinnuttaneelle, arvostetulle taiteilijalle yksityisten keräilijöiden merkitys on suuri, vaikka hänen teostensa hintataso olisi jo selvästi noussut. Ja kun taiteilija kerran tulee rakastetuksi, status säilyy.

Tunnetun ja arvostetunkin taiteilijan tuotannon pitää kuitenkin kehittyä vuosien varrella siten, että museot ja merkittävät kokoelmat ovat edelleen kiinnostuneita hankkimaan hänen teoksiaan kokoelmiinsa.

Julkinen huutokauppa eduksi teosten hintakehitykselle

Nykytaidetta myydään myös jälkimarkkinoilla, missä hinnat ovat pääsääntöisesti alemmat kuin ensimarkkinoilta ostettaessa. Silti julkinen huutokauppaaminen on eduksi taiteilijan teosten hintakehitykselle: se, että teoksia otetaan valtakunnallisiin huutokauppoihin, kertoo taiteilijan vahvasta maineesta.

Huutokaupoissa myytyjen nykytaiteilijoiden teosten korkeat hinnat kertovat hyvistä sijoituksista. Joskus välittäjät saattavat itsekin nostella huutokaupoissa taiteilijoidensa teosten hintoja. Ennen kaikkea huutokaupoissa näkee hyvin sen, keiden nykytaiteilijoiden teosten hinnat alkavat nousta ja mihin kannattaa sijoittaa.

Kryptotaiteilijan fanit klubeissa

Tällä hetkellä kryptotaiteen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Kryptotaidemarkkinoilla internetissä kaikki tapahtuu globaalisti samanaikaisesti.

Kryptotaiteen hinnoittelu on hyvä muistutus nykytaiteen hintojen nousumekanismista: taiteilija tarvitsee oman fanipiirin menestyäkseen ja saadakseen teostensa hinnat nousuun. Metaversumissa näitä piirejä kutsutaan klubeiksi ja niihin kuuluvia klubijäseniksi, perinteisillä taidemarkkinoilla keräilijöiksi.

Suomalaisia kryptotaiteen NFT-taiteilijoita ovat esimerkiksi Jenni Pasanen, Katja Tukiainen ja Vesa Kivinen.

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti