veronmaksajat.fi

Uusi syöpälääke syntyy yhteistyössä – yksin kehittämisen aika on ohi

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer AG:n globaali strategisen viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, joka asuu tällä hetkellä Saksassa. Hänen vapaa-aikaansa hallitsevat monenlainen kestävyysurheilu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Terveysala on yksi maailman nopeimmin kasvavia toimialoja, ja sillä on myös paljon mahdollisuuksia luoda Suomeen kasvua. Suomella on erittäin hyvät mahdollisuudet tulla terveyden ja hyvinvoinnin kärkimaaksi. Tämä on tunnistettu myös valtiovallan taholta.

Terveysalan kasvustrategia on jo vuodesta 2014 tähdännyt terveysalan toimintaympäristön systemaattiseen kehittämiseen, alan taloudelliseen kasvuun ja investointien lisäämiseen.  Kasvustrategiaa ohjataan kolmen ministeriön (TEM, OKM, STM) yhteistyönä.

Puhuttaessa kasvusta onkin välttämätöntä puhua myös yhteistyöstä. Haettaessa kasvu-uraa terveysalalle on oleellista, että julkiset toimijat – esimerkiksi yliopistot, tutkimuslaitokset, biopankit, sairaanhoitopiirit – ja alan yksityiset yritykset voivat tehdä joustavasti kehitystyötä yhdessä.

Tärkeässä asemassa on myös laaja yritysten välinen yhteistyö, jossa kunkin yrityksen paras osaaminen voidaan yhdistää uusiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Parhaimmillaan tämä hyödyttää Suomea ja nostaa myös Suomen asemaa kansainvälisesti.

Yksi esimerkki yritysten välisestä yhteistyöstä, joka korostaa myös Suomen roolia globaalisti, on Bayerin ja Orionin yhteistyö uuden syöpälääkkeen kehittämiseksi. Kyseisessä hankkeessa Suomi on ainutlaatuisessa asemassa uuden lääkkeen kehityksessä, sillä lääkemolekyyli on kehitetty täällä ja siihen liittyvät maailmanlaajuiset kliiniset lääketutkimukset on johdettu Suomesta käsin.

Tällainen suururakka on ollut mahdollista sen ansiosta, että Suomesta löytyy huippuosaamista globaalien lääketutkimusten johtamiseen. Espoosta käsin on voitu johtaa tutkimushanketta, joka levittäytyy Osakasta Tampereen kautta Bostoniin ja Sao Paoloon saakka. Tällaisesta yhteistyöstä hyötyvät kaikki; suomalainen yhteiskunta, yritykset ja tärkeimpänä tietenkin potilaat, joita varten lääke on kehitetty.

Toisenlainen esimerkki yhteistyöstä ovat suurten yritysten ja start upien väliset kehityshankkeet. Me Bayerilla toivomme pystyvämme tukemaan kasvupolulle suomalaisia, innovatiivisia ja globaaleille markkinoille tähtääviä yrityksiä. Uskomme vahvasti, että esimerkiksi tekoälyä hyödyntävät terveysteknologian innovaatiot kuten erilaiset terveyttä mittaavat laitteet ja etävastaanottimet tulevat olemaan yhä isompi osa vanhenevan sekä eri sairauksien kanssa kamppailevan väestön arkea.

Digitaalisten ratkaisujen ohella meitä luonnollisesti kiinnostavat myös lääkeinnovaatiot. Sen vuoksi olemme mukana mm. valtakunnallisessa yritysten sparrausohjelma Kasvu Openissa, joka tarjoaa kasvuyrityksille maksutonta apua liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun.

Suomessa markkinat eivät ehkä ole kaikkein suurimmat, mutta pieni koko antaa muita mahdollisuuksia. Projekteja voi pilotoida ketterästi, ja yhteistyökumppaneihin saa yhteyden nopeasti, mikä helpottaa toimimista. Pienessä maassa menestyäkseen on pysyttävä yhdessä ja autettava toisiaan. Se puolestaan saattaa jossain vaiheessa skaalautua kansainväliseksi menestykseksi.

Kati Nyman 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit