veronmaksajat.fi

RAHAT

Tilaatko tavaroita netistä, joko ostat joululahjoja? Tarkista tilauksesi lähetysmaa, saatat säästää rahaa

Tilaatko tavaroita netistä, joko ostat joululahjoja? Tarkista tilauksesi lähetysmaa, saatat säästää rahaa
29.10.2020

Nopeimmat hankkivat joululahjoja netistä jo nyt. Marraskuun lopussa luottokortit viuhuvat vinhaan, kun verkkokaupat pullistelevat Black Friday -tarjouksia. Milloin verkko-ostokset on tullattava, onko ostoksista maksettava tullimaksu ja verot?

Moni tietää, että EU:n ulkopuolelta, kuten Kiinasta, tilatut tavarat on usein tullattava. Joskus myös EU:n alueelta lähetetty tavara on tullattava ja tullimaksu sekä verot maksettava. Nettitilaajan on hyvä tiedostaa, että verkkokaupan sijaintimaa ei ole ratkaiseva.

Nettitilaajalta säästyy aikaa ja rahaa, kun varmistaa tarvittaessa etukäteen tavaran myyjältä, mistä tavara toimitetaan ja pitääkö asiakkaan itse tullata lähetys. Itse verkkokaupan sijaintimaalla ei ostoksia tehtäessä ole väliä.

  • Jos tavara toimitetaan EU:n veroalueen ulkopuolelta, nettitilaajan pitää tullata lähetys ja maksaa siitä arvonlisävero. Joissain tapauksissa maksettavaksi tulee myös valmisteverot, jos tilaa esimerkiksi alkoholia.
  • Jos tavara toimitetaan EU:n ulkopuolelta, lähetettävästä tavarasta on lisäksi maksettava tullimaksu.

Mikä on EU:n veroalue?

EU:n alueella on alueita, jotka eivät kuulu tällä hetkellä EU:n veroalueeseen. Näitä  ovat esimerkiksi Espanjan Kanariansaaret sekä Ison-Britannian Jerseyn saari ja muut Kanaalisaaret.

Tavaran tuonnista EU:n veroalueen ulkopuoliselta alueelta kannetaan maahantuonnin arvonlisävero samalla lailla kuin tavaran tuonnista EU:n ulkopuolelta.

EU ja Britannia neuvottelevat tällä hetkellä tulevasta suhteestaan. Nettitilaajan kannattaakin varautua siihen, että Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen maa 1.1.2021. Tällöin myös Jerseyn saaren ja muiden Kanaalisaarten asema muuttuu.

Miksi tullia ja arvonlisäveroa ei aina tarvitse maksaa?

Tullimaksu voi olla myös nolla euroa, vaikka tavara olisi lähetetty EU:n ulkopuolelta. Tullia ei yleensä tarvitse maksaa, jos lähetykseen sisältyvien tavaroiden yhteisarvo on enintään 150 euroa.

Arvonlisäveroa ei yleensä tarvitse maksaa, jos lähetykseen sisältyvien tavaroiden yhteisarvo on enintään 22 euroa tai arvonlisävero on alle viisi euroa.

Huomioitavaa on, että 1.7.2021 alkaen tähän tulee muutos ja kaikista tullattavista paketeista on maksettava myös arvonlisävero lähetyksen arvosta riippumatta.

Tullin tullilaskurilla on kätevä selvittää, mitä ostoksesi sinulle maksaa ja miten saat pakettisi. Laskurilla voit laskea arvion tullimaksusta ja arvonlisäverosta ennen kuin hän tilaa netistä. Palvelusta löytyy yleisimmin tilatut tavarat.

Tullilaskurista löytyy myös vinkit, miten paketin saa sujuvasti kotiin.

Esimerkki: Näin arvonlisävero lasketaan, kun tavara toimitetaan EU:n veroalueen ulkopuolelta

Nettitilaaja tilaa espanjalaisesta verkkokaupasta puseron, mutta se toimitetaan Jerseyn saarelta. Puseron hinta on 200 euroa, ja postituskulut ovat 35 euroa. Posti Group Oy:n perimä käsittelymaksu on 2,90 euroa.

Koska tavara toimitetaan EU:n veroalueen ulkopuolelta, lähetyksestä kannetaan arvonlisäveroa 24 % tavaran ostohinnan, kuljetuskustannusten ja Postin perimän käsittelymaksun yhteissummasta. Koska pusero toimitetaan EU:n alueelta, vaikkakin EU:n veroalueen ulkopuolelta, puserosta ei makseta tullimaksua.

Puserosta kannetaan arvonlisäveroa noin 57,10 euroa (200 e + 35 e + 2,90 e) x 0,24 = 57,096 e. Puseron hankintakustannus on noin 295 euroa (puseron hinta + postituskulut+ Postin perimä käsittelymaksu + arvonlisävero).
Lähde: Tulli

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti