veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Joululahja työnantajalta – pitääkö työntekijän maksaa joululahjasta veroa?

Joululahja työnantajalta – pitääkö työntekijän maksaa joululahjasta veroa?
15.11.2021

Saan työnantajaltani lahjaksi herkkukorin, jonka arvo on noin 100 euroa. Työpaikallamme kaikki työntekijät saavat samanlaisen joululahjan. 

En halua lahjaksi herkkukoria, vaan ottaisin mieluummin satasen lahjakortin kirjakauppaan, jolla ostaisin itselleni ja perheelleni kirjoja. Pitääkö tällaisesta lahjakortista maksaa veroa? 

”Kyllä pitää. Rahamäärältään pieninkin lahjakortti, jolla voit ostaa mitä vain, on palkkaa, josta maksat veroa. Lahjakortti on verovapaa vain, jos se on yksilöity tarkasti tietyn esineen tai palvelun ostoa varten”, Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi Tuomo Lindholm vastaa. 

Minkä arvoisen joululahjan työnantaja voi antaa verotta työntekijälle? 

”Tyypillinen verovapaa joululahja on herkkukori, konjakkipullo, viinipullo, pääsylippu esimerkiksi työantajan valitsemaan konserttiin tai teatterinäytökseen tai enintään 100 euroa maksava esine. 

Verovapaaksi hyväksyttävän vähäisen lahjan kuten joululahjan arvo voi olla siis enintään 100 euroa. 

Työntekijä voi myös valita lahjan useammasta samanarvoisesta työnantajan osoittamasta lahjavaihtoehdosta. 

Verovapauden edellytyksenä on, että kaikki työntekijät saavat samanlaisen joululahjan.

Jos työntekijät ovat saaneet vaikkapa keväällä 30 euron muun vähäisen verovapaan lahjan, pienentää tämä aikaisemmin annettu lahja verovapaan joululahjan enimmäisarvoa. 

Työntekijälle annettua merkkipäivälahjaa, kuten 40-, 50- tai 60-vuotislahjaa, häälahjaa tai pitkäaikaisesta palveluksesta annettua lahjaa ei kuitenkaan oteta huomioon, kun lasketaan lahjojen yhteismäärää.” 

Miten verottaja kohtelee joulurahaa tai joulubonusta? 

”Jouluraha tai -bonus on palkkaa kuten yksilöimätön lahjakorttikin. Maksat niistä veroa samalla tavalla kuin palkastakin.”

Minna Petäinen

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 30.10.2018. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti