veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Myin virtuaali­valuuttaa – onko voitosta maksettava veroa?

Myin virtuaali­valuuttaa – onko voitosta maksettava veroa?
19.5.2021

Olen myynyt virtuaalivaluuttaa ja aion sijoittaa saamani varat toiseen virtuaalivaluuttaan. En ole kotiuttanut voittojani, vaan ne ovat edelleen välittäjän hallinnoimalla tilillä. Joudunko silti maksamaan voitoistani veroja?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kyllä joudut. Sinun tulee ilmoittaa luovutusvoittosi veroilmoituksella.

Luovutusvoitosta maksettavaan veroon vaikuttaa se, onko sinulla menoja, jotka voit vähentää pääomatuloistasi tai mahdollisesti omaisuuden myynnistä aiheutuneita luovutustappioita, joita voisit hyödyntää.

Virtuaalivaluutta on omaisuutta, jonka myymisestä tai vaihtamisesta oikeaan valuuttaan syntyy pääomatulona verotettavaa luovutusvoitto tai vähennyskelpoinen luovutustappio. Lisäksi sen käyttämisestä seuraa aina jokaisella kerralla erikseen virtuaalivaluutan luovutusvoiton tai -tappion laskenta.

Virtuaalivaluutan arvonmuutos realisoituu verotettavaksi esimerkiksi sillä hetkellä, kun virtuaalivaluutta vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan tai toiseen virtuaalivaluuttaan. Merkitystä ei ole sillä, jätetäänkö varat välittäjän hallinnoimalle tilille vai siirretäänkö ne verovelvollisen omalle tilille.

Arvonmuutos realisoituu myös, kun luovut virtuaalivaluutasta siirtämällä sen toiselle osapuolelle ostaessasi sillä tavaran tai palvelun.

Virtuaalivaluutoista saadut voitot pitää muistaa itse ilmoittaa verottajalle. Ne eivät näy valmiiksi esitäytetyllä veroilmoituksella. Verohallinto on kertonut, että sillä on keinoja jäljittää virtuaalivaluuttatuloja. Ilmoittamatta jättämisestä voi seurata veronkorotus.

Myös rikosoikeudelliset sanktiot ovat pahimmillaan mahdollisia. Bitcoinin myynnistä saamansa 28 382,43 euron tulon veroilmoituksessaan ilmoittamatta jättänyt tuomitiin veropetoksesta 70 päiväsakon rangaistukseen tuoreessa oikeustapauksessa. Helsingin hovioikeus ei myöntänyt ratkaisussa jatkokäsittelylupaa. Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 2.7.2021.

Verohallinnon Virtuaalivaluuttojen verotus -ohjeessa käydään läpi yleisimmät virtuaalivaluuttojen verotusta koskevat periaatteet. 

VIRTUAALINEN VEROKUMMAJAINEN Bitcoin, ethereum ja muut virtuaalivaluutat ovat vielä uusia ilmiöitä vertotuksessa. Toukokuun Taloustaito perehtyy virtuaalivaluutalla tehtyjen kauppojen verotukseen. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti