veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Onko tämä verogallupien ainoa rehellinen kysymys?

Antti Marttinen

Kansalaisilta kysytään usein gallupeissa, olisivatko he valmiita maksamaan enemmän veroa, jos rahat käytettäisiin siihen tai siihen hyvään tarkoitukseen (vanhusten hoivaan, koulutukseen, homekoulujen korjaamiseen, isänmaan puolustamiseen…?)

Samaan tapaan esimerkiksi vaalikoneissa kysytään ehdokkailta, ”olisitko valmis maksamaan lisää veroa, jotta tehtäisiin sitä taikka tätä hyvää.”

Mikään näistä kysymyksistä ei kuitenkaan ole oikeasti mahdollinen tai realistinen. Suomessa käytännössä vain Yle-vero maksetaan tiettyyn tarkoitukseen. Kaikki muut verot menevät valtion ja kuntien yleiseen kirstuun.

Kukaan ei siis voi maksaa lisää veroa, jotta sillä tehtäisiin sitä taikka tätä. Kukaan ei voi määrätä, mihin hänen veroeuronsa kohdistuvat. Siksi myös nämä gallupit ja ehdokaskyselyt antavat pahasti vääristyneen kuvan todellisuudesta ja ihmisten mielipiteistä.

Oikea ja rehellinen gallupkysymys on tämä:

”Olisitko valmis maksamaan lisää veroa, vaikka et tiedäkään, mihin tarkoitukseen hallitus ja kansanedustajat tai kuntasi poliittiset päättäjät sen aikanaan päättävät käyttää?”

En muista koskaan törmänneeni tällaiseen kysymykseen. Miksi? Olisiko joskus syytä esittää sekin? Vaikka sitten noiden muiden kysymysten rinnalla.

Mitä sinä vastaisit?

***

Veroissa riittää pohtimista. Tällaista ja kaikkea paljon vakavampaakin.

Porin SuomiAreenassa juontamassani paneelissa veroista keskustelevat torstaina 13.7 klo 13.30 kansanedustaja Timo Harakka, eduskunnan verojaoston ex-puheenjohtaja, asianajaja Sampsa Kataja, Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sekä Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri. Paikka on BEPOP-lava, Kauppakeskus BePOP, Yrjönkatu 22. Tervetuloa!

Katso tallenne keskustelusta MTVKatsomosta.

Antti Marttinen

Kirjoittaja on Taloustaidon päätoimittaja

Kirjoittajasta

Antti Marttinen

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @AnttiMarttinen Twitterissä.