veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Poistakaa verotuksen muinaisjäänne!

Antti Marttinen

Kotitalousvähennys on hieno juttu. Se on ollut käytössä jo kohta 20 vuotta. Ensi vuonna se todennäköisesti jopa pikkuisen paranee, kun vähennysprosentti noussee 45:stä 50:een.

Puritaanisimmat veroteoreetikot aina joskus ehdottavat tämän(kin) vähennyksen poistamista. Jos heidän toiveensa toteutuisi, palaisimme kuutamourakoinnin ja hämäräsiivouksen aikaan.

Silloin rehellinen kotisiivousala kuolisi pystyyn. Jos palveluja vielä ostettaisiin, työ tehtäisiin ilman kuittia. Työntekijältä loppuisi kaikki sosiaali- ja eläketurva.

Kotiremonteissa kuluttajansuoja loppuisi, kun remonttireiskan auton perävalot katoavat näkyvistä. Tai vaihtoehtoisesti nautittaisiin näppärien tee-se-itse -miesten kylpyhuone- ja sähköremonttien seurauksista.

Mahtaisiko kannattaa? 

Yksi ikävä muinaisjäänne kotitalousvähennykseen kuitenkin liittyy.

Kun vähennys otettiin viime vuosituhannella käyttöön, siihen liitettiin ns. omavastuuosuus, joka nykyisin on 100 euroa. Tämä oli niihin aikoihin jopa ymmärrettävää, kun vielä läheteltiin postissa verottajalle lippusia ja lappusia. Haluttiin välttyä kaikkein pienimmän sälän käsittelyltä.

Tänä päivänä verotus on pitkälle digitalisoitu. Pieni omavastuu on enää täysin turha kiusankappale, jolla pidetään vähennys monimutkaisempana kuin se muuten olisi.

Ilman omavastuuta vähennys olisi selkeä ja helposti selitettävissä. ”Vähennys on 50 prosenttia yritykseltä ostetusta työstä, korkeintaan 2 400 euroa henkeä kohden. Jos ostat palvelua 1 000 eurolla, verosi vähenevät puolella siitä. Täysi vähennys tulee 4 800 euron töistä.”

Omavastuulla tuo sama meneekin näin:

”Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa henkeä kohden ja omavastuu 100 euroa. Enimmäismäärään oikeuttavan työn hinnan lasket helposti kaavalla 0,50x -100 = 2 400. Tulokseksi saadaan, että x on tässä tapauksessa 5 000 euroa. Ja jos teetät 1 000 eurolla töitä, saat vähentää 0,50 x 1 000 euroa miinus 100 euroa eli 400 euroa, mikäli et ole saman kalenterivuoden aikana jo aikaisemmin teettänyt kotitaloustöitä, joiden yhteydessä tuo 100 euron omavastuu olisi tullut kuitatuksi. Jos kuitenkin olet, saat tästä työstä vähentää 500 euroa…” 

Kaikkiin kansalaisiin kohdistuvan verotuksen pitäisi olla yksinkertaista ja ymmärrettävää. Aina se ei ole mahdollista. Tässä kohtaa se olisi kuitenkin helppoa. Mikä on yksinkertaisempaa kuin puolet - 50 prosenttia - ilman turhia krumeluureja?.

Siksi vetoankin kansanedustajiin. Vielä ehditte yksinkertaistaa verotusta. Poistakaa se pahuksen omavastuuosuus! Jos haluatte muutoksesta kustannusneutraalin, alentakaa sitten vaikka hiukan enimmäismäärää. Konstit on monet.

Kirjoittajasta

Antti Marttinen

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @AnttiMarttinen Twitterissä.

Blogeissa

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.