veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Laittaako presidentti Trump bisnekset vakuutuskuoreen?

Antti Marttinen

Meillä Suomessa kannetaan kiitettävästi huolta siitä, missä pääministeri Juha Sipilän rahat makaavat sillä aikaa, kun hän hoitelee virkaansa. Missä se kuuluisa vakuutuskuori oikein on, mitä se sisältää ja maksaako hän aivan varmasti kyllin runsaasti veroja.

Jonkinlainen karkea kuva pääministerin – kuten kenen tahansa muunkin – tuloista ja veroista saadaan joka vuosi marraskuun 1. päivänä.

Suomessa kaikki ministerit tekevät lisäksi heti alkajaisiksi julkisen selvityksen taloudellisista sidonnaisuuksistaan ja ylläpitävät tätä tietoa säännöllisesti. Niin tekevät monet muutkin vähänkin tärkeässä asemassa olevat.

Yhdysvalloissa puolestaan äänestettiin juuri presidentiksi henkilö, joka ilmeisesti ei ole vuosikymmeniin maksanut veroja miljoonabisneksistään. ”Ilmeisesti” tässä siksi, että hän ei ole suostunut paljastamaan mitään tietoja taloudestaan, maksetuista veroista puhumattakaan.

***

Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Donald Trump järjestää bisneksensä tästä eteenpäin, kun hän istuu presidentin virassa. Näin päällisin puolin yhdistäminen jotenkin eettisesti kestävällä tavalla tuntuu aika haastavalta ja monimutkaiselta?

Kuvitelkaa sama tilanne Suomessa. Jos vaikka Vesa Keskinen äänestettäisiin helmikuussa 2018 Suomen presidentiksi, miten ihmeessä hän hoitelisi siinä sivussa Tuurin kyläkauppaa?

Eli miten presidentti Trump aikoo irtautua kaikista bisneksistään niin, että ei synny pienintäkään epäilystä, että hän ajaisi virassaan vaivihkaa omaa etuaan. Tai joidenkin bisneskumppaniensa, bulvaaniensa? Ainakin Suomessa tämä olisi iso kysymys.

Korkean moraalin Suomesta käsin onkin jännittävää seurata, miten amerikkalaiset järjestävät tulevaisuutensa tässä suhteessa. Epäilemättä maan korkeatasoinen media tulee olemaan asiassa tarkkana ja pitämään kysymystä esillä; penkomassa roskakoreja ja silittämässä syväkurkkuja.

Vai käännytäänkö Yhdysvalloissa kohti venäläistä järjestelmää, jossa pidetään itsestäänselvyytenä, että oligarkit ja kaikki pienemmätkin kihot sopivasti koplaavat politiikassa omat ja kaveriensa bisnekset.

***

Saattaa tietysti olla niinkin, että mitään miljardööri Trumpia tai hänen suuria bisneksiään ei lopulta ole edes olemassa. Ehkä hän onkin ollut pelkkä trademark Trump, tavaramerkki? Tähän ainakin joissakin dokumenteissa viitataan.

Siis lähinnä pankkien ja muiden suuromistajien ylläpitämä myyntimies, joka on loistavalla tavalla tuonut julkisuutta ja edistänyt muiden omistamien Trump-tuotteiden markkinointia.

Jos näin olisi, siirtymä roolista toiseen olisi paljon helpompi ja yksinkertaisempi. Se myös selittäisi, miksi hänen kaikki verotietonsa piti vaalikampanjan aikana salata. Olisihan se ollut noloa, jos menestynyt miljardööri olisikin pelkkä kauppamies, joita suomalaisissakin televisio-ohjelmissa riittää pilvin pimein.

***

Oli niin tai näin, täältä kaukaa Suomesta on mielenkiintoista seurata, mitä tulee tapahtumaan.

Samalla tämänkin opin jälkeen on syytä olla syvästi kiitollinen siitä avoimuuden ja rehellisyyden kulttuurista, joka Suomessa kaikesta huolimatta vallitsee.

Meillä on tänä päivänä kohtuullisen hyvä lainsäädäntö sekä kriittinen ja monipuolinen media, joka osaltaan pitää hyvää huolta siitä, ettei näissä jutuissa päästä repsahtamaan.

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja  

Kirjoittajasta

Antti Marttinen

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @AnttiMarttinen Twitterissä.