veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Pieniä (koko hallituksen) veroasioita

Antti Marttinen

VEROT JA VAALIT 6 Juha Sipilän hallitukselle on tarkoitus kirjoittaa vain lyhyt strateginen hallitusohjelma. Siihen sisältynee  verotuksesta vain yleisluontoisia linjauksia tasosta ja merkittävimpien uudistusten suunnasta.

Jo budjettiriiheen mennessä uuden hallituksen täytyy kuitenkin yhdessä linjata tarkemmin monia veroratkaisuja, jotka kiinnostavat kovasti kansalaisia. Esimerkiksi alkoholin ja autoilun verot. Jotta viime kauden poukkoilulta vältytään, ratkaisujen pitäisi olla koko vaalikauden kestäviä. 

***

Alkoholiveron osalta tilanne on pulmallinen. Verotuottojen sijasta korotukset voivat ohjata ostot yhä enemmän Viron suuntaan. Pahimmillaan verotuotot eivät nouse eikä edes kulutus vähene (= kansanterveys ei parane).

Pulman äärellä uusi hallitus voi nostaa kätensä ja jäädyttää tilanteen tai yrittää härkäpäistä korotuslinjaa - tai sitten etsiä luovaa ratkaisumallia. Yksi tällainen tuli esiin vaalikamppailun aikana: yhdistetään pienet asteittaiset alkoholiveron korotukset ja ravintoloiden alkoholitarjoilun alvin alennus muun tarjoilun tasolle.

***

Autoilun veroissa voi perusteluja eri näkökulmille hakea valtiontaloudesta, ympäristöstä, oikeudenmukaisuudesta tai työllisyydestä.

Perussuomalaiset kampanjoivat näkyvästi koko autoveron poistamisen puolesta. Julkinen talous tuskin sallii miljardiluokan verotulosta luopumista, mutta painopistettä varmaankin siirretään entistä enemmän auton hankinnan verosta omistamisen (ajoneuvovero) ja käytön (polttoainevero) verottamiseen. Tämä riippumatta siitä, mitä tapahtuu autoilun verotuksen kokonaistasolle.

Eri näkökulmia painottamalla tästä saadaan joka tapauksessa pulmallinen palapeli. Vaikeusastetta lisää päätösten ajoitus. Niin kauan kuin ilmassa on odotus autoveron alennuksesta, se lamaannuttaa autokauppaa. Eli mitä tahansa päätetään, ratkaisut pitäisi tehdä nopeasti ja – taas – koko vaalikaudeksi kerrallaan.

***

Eivät nämä ns. pienet veroratkaisut tähän lopu. Vaalivoittaja keskustalla oli ohjelmissaan tarjolla pientä säätöä vähän joka puolella verojärjestelmää. Hallituskumppaneista riippuu, mitkä muutokset painottuvat enemmän, mitkä vähemmän.

Syksyyn mennessä vielä nähtäneen, millaisia muutoksia tulee esimerkiksi perintöveroon, pienten osinkojen verotukseen, elinkeinoharjoittajien ja pienyrittäjien veroihin. Sama koskee monia tuloverotuksen vähennyksiä. 

Vaalituloksen selvittyä tuleva pääministeri Juha Sipilä korosti moneen otteeseen hallituksen sisäisen luottamuksen merkitystä. Jos luottoa on, näistäkin yksityiskohdista voidaan saada kohtuullisia ratkaisuja eri näkemyksiä yhteen sovitellen. Kukaan tuskin kaipaa viime vaalikauden toisintoa.   

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja

 

 

 

 

 

Kirjoittajasta

Antti Marttinen

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @AnttiMarttinen Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.