veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Miten näkyy politiikan myrskyinen syksy: Kenestä luotetuin talouspäättäjä 2015?

Antti Marttinen

Taloustaidon perinteinen Luotetuin Talouspäättäjä -kysely on avautunut. Vastaamaan pääset tästä linkistä

Ehdolla on nyt 72 asemansa perusteella keskeisintä poliitikkoa, virkamiestä sekä työmarkkina- ja eläkejohtajaa. Kyselyn tulokset ovat erityisen mielenkiintoisia juuri nyt, kun maassa on tuore hallitus ja politiikassa ja työmarkkinoilla myrskyää.

Vastaajajoukko ei tilastollisesti edusta Suomen kansaa, vaan ennen kaikkea Taloustaidon 369 000 hengen suuruista lukijakuntaa. Silti kyselyn tulokset ovat eri vuosina antaneet hyvin osuvan kuvan mielipideilmastosta ja päättäjien suosion ylä- ja alamäistä. 

Nykyinen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on koko ajan pysytellyt kyselyn ykkösenä aivan omalla tasollaan. Viime vuonna hänen kannatuksensa oli peräti 50 prosenttia.

Ainoa, joka aikaisempina vuosina pääsi luottamuksessa lähellekään Niinistöä, oli valtiovarainministeriön pitkäaikainen valtiosihteeri Raimo Sailas. Hänen eläköidyttyään kakkospaikan valtasi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, joka saavutti viime vuonna 30 prosentin kannatuksen. 

Nyt Sipilä kohtaa kyselyssä ensi kertaa ”pääministerin kirouksen.” Yleensä siltä paikalta ei ole kohottu kyselyn kärkipäähän. 

Pääministerit pulassa

Pääministereistä ehkä karuimman kuvan kysely antoi Matti Vanhasesta, jonka luottamusluku ei koskaan noussut yli kolmen prosentin. Parhaimmillaankin hän oli listan sijalla 23. ja loppuvaiheessa sijoitus oli valunut jo yli kolmenkymmenen.

Vanhasen jälkeisistä pääministereistä Mari Kiviniemi oli kyselyssä vuonna 2010 sijalla 11. ja Jyrki Katainen parhaimmillaan neljäs, mutta valui hänkin sitten alaspäin. Alexander Stubb oli viime vuonna vasta neljästoista. 

Kokoomuksen aktiivipoliitikoista Ben Zyskowicz nousi luottamuksessa viime vuonna koko puolueen ministerikaartin edelle.

SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Antti Rinne päätyi kyselyssä viime syksynä 27. sijalle. Miten käy tänä vuonna oppositionosteessa? Viime vuosina luotetuimpia demaritaustaisia päättäjiä ovat Raimo Sailaksen lisäksi olleet Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja entinen työministeri Lauri Ihalainen

Perussuomalaisten puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin luottamus on tähän asti ollut korkeimmillaan edellisten eduskuntavaalien jälkeen syksyllä 2011, jolloin hän oli kyselyn 6. sijalla. Viime vuonna tuli pieni pudotus ja 14. sija 7 prosentin luottamuksella. Tänä vuonna perussuomalaisten edustajien luottamusta mitataan ensimmäistä kertaa hallituspuolueena. 

Arvostettu Olli Rehn 

Varsinaisten poliitikkojen seassa on kyselty myös julkisesta taloudesta päättävien virkamiesten luottoa. Talouskomissaarina Olli Rehn oli kyselyssä yleensä vakaasti 3-4. sijoilla. Myös Martti Hetemäki on nauttinut koko ajan kasvavaa luottamusta. 

Omana kysymyksenään on tiedusteltu vastaajilta sellaisten varsinaisen päätöksentekokoneiston ulkopuolella olevien talousvaikuttajien nimiä, joita he erityisesti arvostavat. Tässä kohtaa Sixten Korkman on vuodesta toiseen saanut erittäin laajan kannatuksen. 

Yksi piirre vuodesta toiseen on ollut naispäättäjien matala arvostus. Jostain syystä he eivät ole tähän asti saavuttaneet korkeita luottamuslukuja edes naisvastaajien joukossa. Viime vuonna Paula Risikko oli luotetuin naispäättäjä, mutta naisvastaajienkin listalla vasta neljästoista. Myös tätä kehitystä on mielenkiintoista seurata tämän vuoden kyselyssä. 

Vastaajilta kysytään myös mielipidettä arvostetuista yritysjohtajista. Viime vuonna selvä ykkönen oli Koneen entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta ennen Björn Wahlroosia ja Antti Herliniä. Saadut tulokset julkistetaan Taloustaidossa joulukuussa.

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja

Luotetuimmat talouspäättäjät 2014

Luotetuimmat 2008-2014

Kirjoittajasta

Antti Marttinen

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @AnttiMarttinen Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.