veronmaksajat.fi

Kesäduunarille huolenpitoa mutta ei hyysäystä

Riitta Rimmi

Sain ensimmäisen kesätyöpaikkani 15-vuotiaana pikkukaupungin kirjastosta. Kaverini kanssa siivosimme kirjastoa nelisen tuntia päivässä. Pesti kesti reilun kuukauden. Työ toi mukavaa sisältöä koululaisen kesälomaan ja toki oli kivaa saada myös itse tienattua rahaa, joten vanhempien kukkarolla ei tarvinnut käydä pitkälle syksyyn.

Tuohon aikaan kesätyöpaikan saaminen oli noinkin nuorelle melko helppoa: tarjontaa oli aivan eri malliin kuin nykyisin. Seuraavinakin kesinä löytyi pestejä niin elintarvikekaupasta kuin kaupungin vesibussista oppaana.

Kaikista näistä kesätöistä jäi hyvä mieli, ja nopeasti oppi tuntemaan työelämän pelisääntöjä. Työnantajat kohtelivat minua reilusti, perehdyttivät hyvin työtehtäviin ja pitivät hyvää huolta kesätyöntekijästä. Hyvää tuuria oli myös siinä, että kaikki työkaverit olivat mukavia ja opastivat aina tarvittaessa.

Myös tänä kesänä tuhannet nuoret aloittelevat työuraansa kesäpestillä. Ei ole lainkaan yhdentekevää, miten työnantajat ja työkaverit heitä kohtelevat. Tehtäviin tulee perehdyttää huolella ja työkavereiden on oltava reiluja ja tasapuolisia. Ensimmäiset askeleet työelämässä vaikuttavat vahvasti siihen, minkälainen asenne työelämään nuorelle syntyy. Siksi heistä tulee pitää hyvää huolta, mutta ei kuitenkaan hyysätä, vaan vaatia samaa kuin muiltakin työntekijöiltä.

Jo useita kesiä toimineen Akavan, SAK:n ja STTK:n maksuton kesäduunari-info palvelee kaikkia kesätyöntekijöitä jälleen touko-elokuussa numerossa 0800 179 279. Neuvoja ja ohjeita on tarjolla myös Kesäduunari-infon verkkosivulta. 

Eniten puhelinsoittoja nuorilta palveluun on tullut palkasta: sen määrästä sekä kysymyksiä erilaisista palkanlisistä. Myös työsopimuksista on tullut paljon kysymyksiä. Eritoten mitä kaikkea siinä ylipäätään pitää olla sovittuna. On hyvä muistaa, että työsopimus tulee aina tehdä kirjallisesti.

Eniten ongelmia kesätyöntekijöille on aiheuttanut se, että työnantaja on perunut työvuoroja. Tämä on tyypillistä varsinkin ulkotöitä tekeville. Tärkeä tieto on, että työvuorot pitää pääsääntöisesti sopia aina viikkoa ennen eikä työnantaja voi niitä yksipuolisesti muuttaa. Työvuoron voi kyllä perua mutta työnantajan velvollisuus palkanmaksuun säilyy.

Riitta Rimmi on Taloustaidon toimituspäällikkö

Lisätietoa kesäduunarin verotuksesta

 

Kirjoittajasta

Riitta Rimmi

Riitta Rimmi on Taloustaidon toimituspäällikkö.

Blogeissa