veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Fiksu dokumentti

Riitta Rimmi

Yksin asuvana olen usein miettinyt, kuka hoitaa kaikkia käytännön asioitani, jos vaikkapa sairastun vakavasti. Vielä siinä vaiheessa täytyisi asia laittaa kuntoon, kun on tolkku jotakuinkin tallella.

Ei ainoastaan itsekseen elävän, vaan sinänsä jokaisen olisi hyvä tehdä dokumentti siitä, kuka hänen asioitaan hoitaa, jos itse ei syystä tai toisesta siihen enää kykene. Tällainen dokumentti on edunvalvontavaltuutus.

Edunvalvontavaltuutuksella itse kukin voi nimetä valitsemansa henkilön hoitamaan asioitaan esimerkiksi vakavan sairauden varalta. Valtuutusta tulee pohtia tarkkaan myös siitä näkövinkkelistä, kuka olisi sopivin tehtävään, sillä siihen tarvitaan aina myös valtuutetun henkilön suostumus.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että edunvalvontavaltuutus on ennen muuta vanhuuden ja sen mahdollisesti tuoman muistisairauden varalta tehty paperi. Näin ei kuitenkaan ole, sillä ikään katsomatta meistä kuka hyvänsä voi menettää toimintakykynsä.

Mikään suurpiirteisesti väsätty paperi ei kelpaa edunvalvontavaltuutukseksi, vaan se tulee tehdä tiukan määrämuotoisesti testamentin tapaan. Valtuutuksella voi itse määritellä ne asiat, jotka se kattaa. Siihen on hyvä kirjata mukaan myös hoitotahto, jossa voi itse esittää toivomukset, miten haluaa itseään hoidettavan, kun oma toimintakyky on hiipunut.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Riitta Rimmi

Riitta Rimmi on Taloustaidon toimituspäällikkö.