veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Kauas karkaa ensiasunto

Riitta Rimmi

Ympäristöministeriön asumisen tukemista ja verotusta arvioineen työryhmän tuoreelta tappolistalta löytyy muutakin karua luettavaa kuin ehdotus asuntolainojen korkovähennyksen pikaisesta poistamisesta. Vähemmälle julkisuudelle on jäänyt työryhmän ehdotus, jonka mukaan myös ensiasunnon ostajan pitäisi maksaa varainsiirtovero.

Jos tämä ehdotus toteutuisi, se vaikeuttaisi entisestään lukuisten nuorten oman kodin ostamista. Mitään poliittista päätöstä asiasta ei ole, ja toivottavasti ei koskaan tulekaan. Se asettaisi nuoret ensiasunnon ostajat yhä eriarvoisempaan asemaan kasvattamalla nuorten maksutaakkaa. Tällaisen muutoksen myötä yhä useammalta nuorelta ensiasunto karkaisi tavoittamattomiin ja pian vain varakkaiden vanhempien lapsilla olisi varaa omaan asuntoon.

Nuorelle ensiasunnon ostajalle vapautus varainsiirtoverosta on merkittävä kannustin ja tuki oman kodin hankintaan. Tietyin tiukoin edellytyksin 18-39-vuotiaan ensiasunnon hankkijan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Asunto-osakeyhtiön osakkeista varainsiirtovero on kaksi prosenttia kauppahinnasta. Esimerkiksi 200 000 euroa maksavan kerrostalokaksion hinnasta varainsiirtovero on 4 000 euroa. Yksittäiselle asunnon ostajalle tuki on tuntuva ja madaltaa kynnystä ensimmäisen asunnon hankintaan. Tämän tuen poistaminen ei toisi yhteiskunnalle kovinkaan merkittävää säästöä.

Ehdotus ensiasunnon varainsiirtoveron maksamisesta on sikälikin onneton, että reilun vuoden kuluttua asuntolainoille on tulossa myös lainakatto. Rankimmin se iskee juuri ensimmäistä asuntoaan ostavaan, jolla on jatkossa oltava nykyistä huomattavasti enemmän omia säästöjä ennen edes haavetta asuntokaupoista. Ensiasuntoa hankkivan lainakatto on 95 prosenttia eli hänellä on oltava vähintään viiden prosentin omarahoitusosuus tai asunnon lisäksi omarahoitusosuutta vastaava määrä muita hyväksyttäviä vakuuksia.

Jos samaan aikaan myös ensiasunnon varainsiirtoveron vapautuksesta luovuttaisiin, jäljet voisivat olla karut. Tuhansien nuorien olisi yhä vaikeampi päästä oman asunnon syrjään kiinni. On toivottavaa, että kohtuuden nimissä yhteiskunnassa ei haluta suosia mallia, jossa vain varakkailla nuorilla on enää realistisia mahdollisuuksia omaan kotiin.

Riitta Rimmi on Taloustaidon toimituspäällikkö

Kirjoittajasta

Riitta Rimmi

Riitta Rimmi on Taloustaidon toimituspäällikkö.

Blogeissa