veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Viisi vuotta kultaisessa häkissä

Antti Marttinen

Astukaapa hetkeksi naapurikuntaan liittyvän kunnanjohtajan housuihin. Tai kenen tahansa vähän alemman päällikön.

Vanha palli menee alta. Ei kunta tarvitse kahta johtajaa eikä tuplamäärin muitakaan. Kovin harvalle löytyy aitoja töitä uudessa organisaatiossa. Onneksi on viiden vuoden irtisanomissuoja.. Vilkaisu vapaille työmarkkinoille ei rohkaise. Jos töitä löytyisikin, niin millä palkalla? Edessä voisi olla muutto. Eikä työpaikan pysyvyydestä olisi mitään takeita, missäpä (muualla) siitä näinä aikoina?

Aktiivisimmat tekevät itsensä tarpeellisiksi. Kunnan toimintaan ilmestyy kaikenlaisia umpilisäkkeitä, projekteja ja kehityshankkeita. Passiivisemmat mukautuvat omalla tavallaan. Palkka juoksee, on enemmän aikaa perheelle ja harrastuksille.

Mitä pidempään vuodet kuluvat, sitä sitkeämmin he istuvat kultaisessa häkissään. Jos naapurikunnasta avautuisi töitä, työsuhdeturva katkeaisi heti. Turha riski. Siispä elellään lopulta siinä toivossa, että tulisi uusi liitos ja viisi vuotta lisää.

Näin voivat toimia ihan kunnolliset ihmiset, ei mitkään lusmut ja nilkit. He vain etsivät turvallista ratkaisua itselleen ja perheelleen – ja jäävät sen vangeiksi. Heidän alun perin hyväkin osaamisensa rappeutuu ja kierre syvenee.

***

Viiden vuoden turvaa eivät tarvitse kuntien arkisten palvelujen pyörittäjät päiväkodeissa, kouluissa ja terveyskeskuksissa. Heille kyllä riittää töitä yllin kyllin.

Päinvastoin. Heidän työolonsa - ja kuntalaisten palvelut – kärsivät ylimääräisen päällikkökerroksen kantamisesta, kun joka kohdasta joudutaan sen takia säästämään. Nurkat lahoavat, sijaisia ei palkata, toimipisteitä lakkautetaan.

Kun yhdistymisessä pitäisi luoda virkeä uusi toimintamalli, jossa kaikki paukut on kohdistettu palvelutoiminnan kehittämiseen, kunta jumittuukin vanhaan.

***

Koko viiden vuoden irtisanomissuojaa koskeva pykälä on hengeltään korruptiivinen. Sillä on ostettu liitoskunnan kellokkaiden myötämielisyys ja valmius tehdä myyräntyötä liitosten puolesta.

Tällaisia porkkanoita on täytynyt tarjota, kun on pyhästi luvattu, että kepillä ei liitoksiin kannusteta.

Tämä maan tapa on syytä murtaa.

Hallituksen kuntauudistuksesta puhutaan kauniisti siihen tapaan, että korjataan rakenteita, muutetaan toimintatapoja ja tehdään asioita fiksummin, eikä revitä säästöjä kuntaduunareiden selkänahasta.

Viiden vuoden turva johtaa tasan päinvastaiseen tulokseen. Se jähmettää rakenteet, paisuttaa organisaatiot ja pakottaa tekemään säästöt sieltä, missä ne tuntuvat kaikkein kipeimmin.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Antti Marttinen

Antti Marttinen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa @AnttiMarttinen Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.