veronmaksajat.fi

Vastuullista verottamista?

Vesa Korpela

Verohallinto suunnittelee taas toimintansa tehostamista. Periaatteessa tehokas verohallinto on veronmaksajan edun mukaista. Valitettavasti kokemus on opettanut, että verohallinnon tehostaminen tarkoittaa yleensä tehtävien siirtoa Verohallinnolta veronmaksajille ja erityisesti yrityksille.

Henkilöverotus on nykyään erittäin tehokasta. Verottaja kerää eri lähteistä tulevat tiedot ja täyttää niiden perusteella veroilmoituksen.

Viidestä miljoonasta veroilmoituksesta palautetaan vain 1,4 miljoonaa. Niistäkin melkein puolet sähköisesti, eli verovelvollinen on yhdessä työnantajansa, pankkinsa ja ammattiyhdistyksensä kanssa käytännössä tehnyt verotuksen. Palautuneista veroilmoituksista ehkä noin kolmannes joutuu tai pääsee virkailijan tutkittavaksi. Käytännössä siis vain joka kymmenennen veronmaksajan tuloja ja vähennyksiä edes vilkaistaan. Kaikki muut hoitaa tietokone.

Kaikki ymmärtävät, että noin harvan seulan läpi menee melkoinen määrä virheitä. Veronmaksajan odotetaan hoitavan vahingokseen tulleet virheet vaatimalla oikaisua.

Veronsaajan vahingoksi syntyviä virheitä vähennetään lisäämällä veronmaksajan vastuuta ja koventamalla sanktioita. Enää ei riitä, että pistät veroilmoituksen mukaan paperit, joista selviää mitä olet tehnyt. Nyt Verohallinto haluaa vain lomakkeet. Jos numero on väärässä ruudussa lomakkeella, on ilmoitus virheellinen ja veronkorotus paikallaan.

Hallinto-oikeudet ovat omassa käytännössään yrittäneet hillitä Verohallintoa muistuttamalla, että hallinnollakin on oma vastuunsa verotuksen oikeellisuudesta.

Vuosi sitten korkein hallinto-oikeus katsoi, että väärin täytetty veroilmoitus ei ollut väärä veroilmoitus.  Verovelvollisen ilmoittamien tietojen perusteella häntä olisi voitu verottaa oikein, jos vain joku olisi lukenut, mitä hän on veroilmoitukseensa kirjoittanut. Toivottavasti tämä päätös on Verohallinnossa luettu ja ymmärretty. Reilu peli merkitsee sitä, että myös Verohallinto tekee osuutensa vastuullisesti ja huolellisesti.

Palkansaajien ja eläkeläisten verotus on suhteellisen yksinkertaista. Yritysten verotuksessa on paljon enemmän tulkintamahdollisuuksia. Yritysten verotusta ei olekaan automatisoitu yhtä pitkälle kuin henkilöverotusta – ainakaan vielä.

Verohallinto on päättänyt uusia atk-järjestelmänsä. Jotta muutoksesta saataisiin kaikki hyöty, pitäisi Verohallinnon menettelyjä yhdenmukaistaa. Se on todella tervetullut uudistus myös veronmaksajan kannalta. Mutta!

Ensimmäiset versiot suunnitelmista ovat kauhistuttavia. Jatkossa yritykset verottaisivat itse itseään. Jos tulee virhe yhtiön vahingoksi, yritys voi saada sen korjatuksi kolmen vuoden ajan. Jos virhe on veronsaajan vahingoksi tai Verohallinto päättää kiristää tulkintojaan, voidaan verotusta muuttaa ja puuttuvaa veroa periä 6 vuotta.

Suunnitelmaan sisältyy myös perustevalituksesta luopuminen. Nykyään on mahdollista saattaa verotuspäätöksen lainmukaisuus tuomioistuimen tutkittavaksi niin kauan, kuin vero on ulosotossa. Jatkossa ulosotossa olisi ja pysyisi myös verotuspäätös, joka on selvästi lain vastainen.

Eipä kuulosta rohkaisevalta. Verohallinto on jo tiukentanut linjaansa yritysten veroilmoitusten käsittelyssä. Jos vaadit vähennystä, jota verottaja ei hyväksy, voit odottaa kielteisen päätöksen mukana kymmenien tuhansien eurojen veronkorotusta. Entä jatkossa?

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Vesa Korpela

Vesa Korpela on lakiasiain johtaja Veronmaksajain Keskusliitossa. Seuraa @vesa_korpela Twitterissä.