veronmaksajat.fi

Hyvästi jouluraha, tervetuloa lomaraha

Vesa Korpela

Vuoden 1989 veronpalautukset maksettiin toukokuussa 1991, vajaa puolitoista vuotta verovuoden päättymisestä. Vuoden 2018 veronpalautukset maksetaan suurimmalle osalle palkansaajia ja eläkeläisiä runsas puoli vuotta verovuoden päättymisestä.

Verohallinnon tietojärjestelmät uudistettiin 1989 ja 2016. Aiempi, 80-luvun uudistus meni pahasti metsään, ja verotuksen valmistuminen viivästyi puoli vuotta. Nyt digiloikka onnistui ulkopuolelta katsottuna suunnitellusti. Järjestelmän lisäksi myös aineellista lainsäädäntöä on muutettu. Vuosille 2016–2019 ajoittuva uudistushankkeen käyttöönotto huipentuu verotuksen verovelvolliskohtaisen valmistumisen käyttöönottoon.

Saat ensi vuonna esitäytetyn veroilmoituksen selvityksineen ja valmiiksi laskettuine verotuspäätöksineen samaan tapaan kuin tänäkin vuonna. Silloinkin palkansaajat ja eläkeläiset palauttavat lomakkeen vain, jos esitäytetyissä tiedoissa on virheitä tai puutteita. Useimmilla ei ole.

Näihin valmiiksi laskettuihin päätöksiin on merkitty verotuksen valmistumispäivä, joka on kesäkuussa. Jos olet saamassa veronpalautusta, maksettaneen se tilillesi elokuun kolmantena päivänä. Jäännösvero pitänee maksaa elokuun ja lokakuun ensimmäisenä päivänä. 

Joskus – ei niin kauan sitten – täytimme veroilmoituksen tammikuussa ja saimme verotuspäätöksen samaan aikaan lokakuun lopussa.

Vuoden 1990 katastrofin jälkeen olemme ensin saaneet verotuspäätökset tiedoksi ja tarkastettavaksi elo-syyskuussa. Sitten muutamana vuonna osa meistä sai veroehdotuksen kesäkuussa.  Vuonna 2005 täytettiin viimeistä kertaa veroilmoitus tammikuussa kunnian ja omatunnon kautta.

Keväästä 2006 lähtien olemme tarkastaneet huhtikuussa tulleen esitäytetyn veroilmoituksen ja palauttaneet sen vain, jos siinä on ollut jotain korjattavaa tai muutettavaa. 

Esitäytetty veroilmoitus on esimerkillistä kansalaispalvelua viranomaiselta. Siitä hyötyvät sekä veronmaksajat että Verohallinto, kun kaksin-, joskus kolminkertainen manuaalinen numeroiden siirtely lomakkeelta toiselle on siirretty koneiden huoleksi. Valitettavasti tässäkin ruusussa on piikkinsä.

Helppous johtaa laiskuuden syntiin. Monen verotus jää vääräksi, koska veronmaksaja ei malta tarkistaa esitäytettyjä tietoja. Onneksi virheet ovat silloin yleensä pieniä. 

Palkansaajan ja eläkeläisen veroilmoituksen helppous perustuu siihen, että Verohallinto kerää tarvittavat tiedot suoraan työnantajilta, pankeilta, ammattiyhdistykseltä jne. Nämä ns. ilmoitusvelvolliset tekevät veronmaksajan ja Verohallinnon työt korvauksetta tallentamalla verotuksessa tarvittavat tiedot tietojärjestelmiinsä ja siirtämällä ne määrämuodossa Verohallinnolle.

Sähköinen ilmoittaminen on useimmille helpoin ja halvin tapa selvitä tiedonantovelvoitteista, mutta joillekin se on rasite. Mökin mummon tai Peräkylän Pertin sähköinen alv-ilmoitus puun myynnistä on käytännössä mahdoton vielä vuosia. Suotakoon heille mahdollisuus täyttää kansalaisvelvollisuutensa kunniallisesti kynällä ja paperilla ilman noloa digikompurointia.

Vesa Korpela

Kirjoittaja on lakiasiain johtaja Veronmaksajain Keskusliitossa.

Kirjoitus ilmestyi Taloustaidossa 18.4.2018.

Kirjoittajasta

Vesa Korpela

Vesa Korpela on lakiasiain johtaja Veronmaksajain Keskusliitossa. Seuraa @vesa_korpela Twitterissä.

Blogeissa