veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Louis Vuitton -laukun haluaminen ei kerro vakaasta sijoitusympäristöstä

Aarni Pursiainen

Kehittyvät markkinat eivät ole olleet hyviä sijoituksia enää noin kolmeen vuoteen. Toki yksittäisiä hyviä markkinoita on, mutta iso trendi on alaspäin.

Yleisin tapa perustella sijoituksia kehittyville markkinoille on todistella, että maan integroituessa maailmantalouteen sen vauraus kasvaa. Vaurauden kasvun pitäisi puolestaan puolestaan kasvattaa keskiluokkaa, jonka pitäisi lopulta siirtää kasvanut vauraus kulutukseen. Tällä perusteella sijoitukset erityisesti keskiluokan kasvusta hyötyviin yrityksiin ja maihin pitäisi olla helposti perusteltuja.

Länsimainen sijoittaja on tähän asti ainakin epäsuorasti niputtanut ylläolevaan yhtälöön myös oletuksen, että kasvava vauraus johtaisi myös vakaampaan yhteiskuntaan ja lopulta demokratiaan. Viimeaikainen kehitys valitettavasti osoittaa, että Louis Vuitton -laukun haluaminen ei ole merkki vakaasta sijoitusympäristöstä. Länsimarkkinat ovat nyt saaneet huomata, että vaurauden kasvu ei välttämättä johda yhteiskunnan muiden rakenteiden ja toimintamallien uudistumiseen.

Sijoittaminen kehittyville markkinoille on nyt saanut niin suuren kolauksen, ettei siitä hetkessä toivuta. Toki mielenkiintoisiakin kehittyviä markkinoita on, mutta niihin sijoittamiseen ei enää hieman yksinkertaistaen riitä, että talous kasvaa ja siellä on jotenkin toimiva pääomamarkkina. Analyysissä pitää mennä paljon syvemmälle maan arvomaailmaan. Onko maassa toimiva demokratia, oikeusjärjestelmä ja omaisuuden turva? Toimiiko varallisuuden jakojärjestelmä oikeudenmukaisesti siten, että kansalaiset ja yritysten oikeat omistajat saavan osansa kasvusta vai häviävätkö rahat vain jonnekin?

Kuten sanottu, sekä maa- että yritysvalinnan merkitys kehittyville markkinoille sijoitettaessa tulee kasvamaan. Minulle yksi tärkeä kriteeri on osinko. Se on erityisen tärkeä, koska se viimekädessä osoittaa, että yrityksellä on todellista liiketoimintaa ja se on halukas kanavoimaan varat osakkeenomistajilleen. Tällä signaalilla on erityistä merkitystä ympäristössä, jossa valvonta- ja toimeenpanomekanismit eivät yllä länsimarkkinoiden tasolle.

>>

Kirjoittajasta

Aarni Pursiainen

Aarni Pursiainen on Fennia Varainhoidon arvopapereista vastaava johtaja.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.