veronmaksajat.fi

Trumpin vaalivoitto ja Leijonien MM-kulta 1995

Aarni Pursiainen

Onko Trumpin vaalivoitolla ja Leijonien jääkiekon maailmanmestaruudella 1995 jotain yhteistä?

Yksi strategia sijoittamisessa on momentum-sijoittaminen. Strategia pohjautuu ajatukseen, että osakkeen tai jonkun muun arvopaperin hintamuutos muodostaa trendin joko ylös- tai alaspäin. Mitä voimakkaampi tai pitkäkestoisempi trendi on, sitä vahvempi on momentti.

Ideana on, että ajoissa liikkeellä olevat ja hyvin informoidut sijoittajat huomaavat joidenkin arvopaperin arvoon vaikuttaneiden seikkojen muuttuneen ja alkavat ostaa (tai myydä) niitä. Kun riittävän suuri joukko sijoittajia huomaa saman asian, alkaa joukkovoima vahvistaa sijoituskohteen, esimerkiksi osakkeen, trendiä suuntaan, jota suuri massa pitää oikeana.

Mitä yhteistä sijoittamisen ja jääkiekon välillä on? Näennäisesti ei yhtään mitään!

Kuitenkin, jos muistelemme 1990-luvun alkuvuosia, niin Suomi kärsi tuolloin ankarasta lamasta ja tunteesta, että tarvitaan ihme, että tästä noustaan! Murskaava voitto Ruotsista keväällä 1995 ja sitä seurannut "Nokian ihme", muuttivat jotain kollektiivisessa ajattelussamme. Suomi ja myös osakemarkkinat alkoivat uskoa itseensä, ja vuosikymmen päättyikin pörssikurssien osalta jopa liian riehakkaissa tunnelmissa.

Uskallan väittää, että Trump teki vastaavan tempun Yhdysvalloille kuin Leijonat teki Suomelle. Trump on erittäin taitava käyttämään edukseen huomiotaloutta. Hänen näkyvä roolinsa menestyvänä liikemiehenä ja Diili-ohjelman vetäjänä saivat ensin äänestäjät ja myöhemmin sijoittajat uskomaan, että muutos on mahdollinen!

Trumpin ohjelma on varsin elvyttävä. Veronalennuksia tarjotaan sekä kotitalouksille että yrityksille. Samoin investointeja aiotaan lisätä niin infrastruktuuriin kuin asevoimiinkin. Kotimaista teollisuutta suojellaan tuontitulleilla. Elvytyksestä johtuva vaje aiotaan rahoittaa lisävelan otolla. Jopa keskuspankki tuli mukaan "talkoisiin" toteamalla, että pitkän taantuman jälkeen talouden pitää antaa ylikuumentua, jotta pitkän matalan kasvun aiheuttamat vauriot taloudelle saatetaan korjattua. Lyhyesti sanottuna: tämä on musiikkia markkinoiden korville!

Markkinoilla on siis mielestäni käynnistynyt momentum-ralli, jonka laukaisi pitkälti Trumpin elvyttävä vaaliohjelma. Markkinat ovat alkaneet uskoa, että yritysten voitot ja inflaatio alkavat nousta USA:ssa. Momentum on vahvistumassa maailmanlaajuisesti, kun sijoittajat alkavat hinnoitella mahdollisuutta, että Yhdysvaltalaisten yritysten voitot ja vahvistuva dollari alkaisivat tukea myös muiden talousalueiden kehitystä.

Avainkysymys onkin, miten kauan osakkeet ja korot voivat vielä nousta?

Momentumin säilymisen edellytys on, että markkinat saavat lähes keskeytyksettä informaatiota, joka tukee nousutrendiä. Nyt korko- ja osakemarkkinat ovat globaalisti hinnoitelleet sekä inflaation paluun että vahvistuvan tulossyklin. Markkinoiden pitää saada viimeistään keväällä vahvistusta, että näin on todella käynyt. Jos vahvistusta ei tule, voi pettymys olla todella raju.

Toisaalta, jos vahvistus paraneville näkymille tulee, nousu jatkuu ja voi jopa vahvistua. Sijoittajina elämme nyt mielenkiintoisia aikoja, osakemarkkinoiden arvostukset ovat nousseet pelottavan korkeiksi. Toisaalta markkinan korjausliikkeen alas laukaisee harvoin  liian korkea arvostustaso, vaan syynä on useimmin laajalta rintamalta tullut tulospettymys. Ensi kevät näyttää onko "Trumpin ihme" siirtynyt myös reaalitalouteen. 

Aarni Pursiainen on Henki-Fennian sijoitusjohtaja ja Fennian arvopaperijohtaja

Kirjoittajasta

Aarni Pursiainen

Aarni Pursiainen on Fennia Varainhoidon arvopapereista vastaava johtaja.

Blogeissa