veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Pörssissä on samaa hurmosta kuin 90-luvun lopussa

Aarni Pursiainen

Muistatteko 90-luvun lopun, kun internet-osakkeet olivat huipussaan ja yleisesti koettiin, että vain taivas on rajana osakkeiden kurssinousulle? Osakkeiden hurjia arvostustasoja ja satojen prosenttien nousua perusteltiin "uudella taloudella", jossa uuden internet-teknologian muutos poistaisi taloussuhdanteet ja nostaisi yritysten tuottavuuden uudelle tasolle! Kuten vielä hyvin muistamme, juhlat päättyivät varsin nopealla ja ikävällä tavalla…

Tämän varsin kalliin harjoituksen jälkeen jokainen itseään kunnioittava sijoittaja toistaa: "ei koskaan enää, tunnistan varmasti kuplan kun sen näen!" Nyt on kulunut noin 13 vuotta suuren kuplan puhkeamisesta ja ehkä kokeneempikin sijoittaja alkaa unohtaa, miten kupla rakentuu aivan huomaamatta ja miten houkuttelevaa on mennä lauman mukana.

Tällä hetkellä olen huolissani siitä, miten varmana sijoittajat pitävät löysää keskuspankkipolitiikkaa. Markkinoilla puhutaan USA:n FED:n johtajasta "Helicopter Beninä". Japanista puhutaan innokkaasti, miten uusi pääministeri on määrännyt keskuspankin aloittamaan valtavat elvytystoimet.

Ilmiölle on jo annettu uusi termikin "Abenomics", joka viittaa osittain toimiin, joita Ronald Reagan teki 1980-luvulla. Eurooppa ei jää tässä mielessä yhtään huonommaksi. Viime vuoden heinäkuussa Mario Draghi piti kuuluisan puheensa, josta kuulijoiden mieleen jäi lause: "We do whatever to preserve euro." Tästä sijoittajille jäi käsitys, että EKP tulee aina lopulta pelastamaan tilanteen. Nyt on alettu puhua "Draghi Put" -efektistä.

Muistatteko, miten varmana ja ikuisena pidettiin uuden teknologian tuomia hyötyjä? Minusta tässä on ainakin jossain määrin suoraa analogiaa internetkuplaan. Nyt sijoittajat ympäri maailman uskovat, että keskuspankkien luoma likviditeetti on ikuinen, lähes luonnonlain veroinen fakta, joka ei ikinä muutu!

Mielestäni on hyvin vaarallista tuudittautua tällaiseen uskoon! Kieltämättä maailmantalouden tilanne ei ole erityisen kehuttava ja keskuspankkien likviditeetin tarjonnalle on perusteita. On kuitenkin vaarallista ajatella, että likviditeetti ei ikinä loppuisi.

Suosittelisin, että sijoittajat seuraavat tarkasti, mikäli likviditeetin tarjoajien retoriikassa tapahtuu muutoksia rajoittavaan suuntaan. Samalla kannattaa aloittaa erilaisten suojien rakentaminen salkulle sen päivän varalta, kun keskuspankki ei tulekaan apuun.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Aarni Pursiainen

Aarni Pursiainen on Fennia Varainhoidon arvopapereista vastaava johtaja.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.