veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Pari sanaa joogasta ja sijoittamisesta

Kirsi Hokka

Vein työporukan suunnittelupäivämme  virkistysosuudessa joogaamaan.

Pelkkä ajatus herätti naureskelua, skeptisyyttä ja pelkoa. ”No enhän mä nyt  viitsi/osaa/taivu mihinkään”. ”No eikö se ole semmoista hymistelyä ja ilmassa leijumista”.

Niin vaan kaikki lopulta lähtivät mukaan. Ja palasivat 1,5 tunnin kuluttua innostuneina, silmät täynnä uuden oppimisen iloa - havaintoja omasta rajoittuneisuudesta sekä asenteiden että oman fysiikan osalta.

Samalla löytyi yhtäläisyyksiä sijoittamiseen.

Ilman perusteiden ymmärtämistä ja vaivannäköä siitä, että tekee asiat OIKEIN , voi  touhuta vaikka kuinka paljon, mutta tuloksia ei synny. Voi jopa tuhota kroppansa - tai rahaa. Joogassa opetellaan aluksi seisomaan ja hengittämään. Myös sijoittajan on osattava perusasiat hyvin. Jos ei ymmärrä esimerkiksi arvostustasoa fundamentaalisesti oikein, käy jossain vaiheessa huonosti. Keho haluaa joogassa tehdä helposti – ei fiksusti. Sijoittaja syyllistyy tähän usein seuraamalla laumaa, ei faktoja.

Joogassa tarvitaan tasapainoa. Sen löytääkseen on pakko keskittyä  ja rauhoittua. Sijoittaja kohtaa valtavan informaatiovirran, josta pitäisi keskittyä olennaiseen. Hötkyilemättä.  Joogassa asennon korjaaminen  käsiä vispaamalla johtaa katastrofiin – ja myös sijoittamisessa fiiliksen aikaansaama äkkiliike ja väärä korjaustapa voi johtaa ojasta allikkoon.

Joogaa ei voi koskaan voi osata täydellisesti, vaan koko elämä on varattava oppimiseen. Parhailla sijoittajilla on tämä sama nöyryys. Jokainen meistä on tavannut ammattilaisia, joista huokuu kokemus, näkemys ja samalla valtava nöyryys elinikäiseen oppimiseen. Heidän kanssaan on mahtavaa työskennellä – sekä sijoitusmarkkinoilla että joogassa.

Joogatuokiomme synnytti  ajatuksia sekä elämänhallinnan, fyysisen terveyden että sijoittamisen osalta. Suosittelen.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Kirsi Hokka

Kirsi Hokka on johtaja eQ Varainhoito Oy:ssä. Seuraa @KirsiHokka Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.