veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Matolaatikko

Kirsi Hokka

 Talouspolittiset päättäjät ovat kautta aikojen olleet ajoittain ns. matolaatikon äärellä. Tilanne vaatii laatikon avaamista ja rajuja toimenpiteitä, mutta riskinä on se, että laatikosta luikertelee ulos myös tappavia matelijoita. Vuonna 2008 Lehmanin konkurssiin päästäminen avasi todellisen kauhujen matolaatikon, jossa suorastaan vilisi kirkasvärisiä ja erittäin vilkasliikkeisiä otuksia. Niiden karkaamisen jälkiä korjaillaan edelleen. Uskon, että jos päättäjät voisivat palata hetkeen ennen Lehman-kuvion julkistamista, siihen palattaisiin. Ja ei tehtäisi niitä päätöksiä, joita silloin tehtiin. Jätettäisiin sen laatikon kansi kiinni.

Toinen matolaatikko raottui viime viikonloppuna, kun Kyproksen talouskriisiä lähdettiin ratkaisemaan talletussuojaan puuttumalla. Keinot ovat vähissä ja Kyproksen pankkisektori on ylivoimaisen suuri suhteessa talouden kokoon. Myös venäläisen rahan rooli taloudessa ja pankkijärjestelmässä lienee huikean suuri. Rahanpesuepäilyjä on ollut paljon. Moni onkin sitä mieltä, että päätös talletusten verottamisesta on oikea ja antaa oikeita signaaleja, oikeille tahoille.

Toivon todella, että tilanne saadaan rajoittumaan Kyprokseen. Jos talletussuojaa koskevat epäilyt leviäisivät laajemmalle Etelä-Eurooppaan, avautuisi kohtuullisen iso laatikko, myös täynnä elämää. Ensireaktiot markkinoilla ovat olleet onneksi rauhallisia ja päättäjät ovat varmastikin käyneet läpi toimintavaihtoehtoja, jos pelkoja alkaisi syntyä. Euroopan keskuspankilla on toimintavalmius ja myös välineitä tilanteen rauhoittamiseen – sen verran viime vuosina on erilaisissa kriiseissä asioita testattu. Näyttää myös siltä, että viimeaikaiset eurouutiset ovat olleet kriisejä talousmediassa, mutta markkinat eivät ole niihin enää voimallisesti reagoineet.

Talouksista saatu tieto on ollut ennakoitua vahvempaa, etenkin Saksassa, USA:ssa ja Aasiassa. Lisäksi yritysten tuloskasvu on maailmanlaajuisesti vahvaa. Tätä taustaa vasten tuntuu surkuhupaisalta, että niinkin suuri maa kuin Kypros on nyt heiluttamassa kansainvälisiä markkinoita. Uskon, että riskilliset omaisuusluokat tuottavat tänäkin vuonna, mutta kyllä näitä Kyproksia – ja matolaatikoita – on edelleen tarkalla silmällä seurattava.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Kirsi Hokka

Kirsi Hokka on johtaja eQ Varainhoito Oy:ssä. Seuraa @KirsiHokka Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.