veronmaksajat.fi

Tulospettäjät tulilinjalla

Tom Liljeström

Pitäisikö salkkua rukata ennen lokakuuta, jolloin seuraava tuloskausi alkaa? Syitä olisi molempiin suuntiin.

Aloitetaan hyvistä uutisista.

  • Euroopan keskuspankin ilmoitus ostaa pohjattomasti valtioiden obligaatioita tuo kirjaimellisesti uutta rahaa markkinoille. Vaikka ostoille on asetettu tiukat ehdot valtioiden budjettien tasapainottamisen suhteen, keskuspankki tuskin vetäytyy, jos ehdot eivät täyty. Pidemmällä aikavälillä rahan painaminen luo inflaatiopaineita, joihin on hyvä varautua osakesalkulla.
  • Kiina on ilmoittanut ostavansa Euroopan valtioiden obligaatioita. Kiinaa näyttää ennen kaikkea kiinnostavan omien puolustusvoimien kaluston uusiminen, toisaalta myös suurempi hajauttaminen Yhdysvaltojen velkapapereista. Eurooppa saa rahoitusta, jos sallii aseviennin Kiinaan.
  • Yritykset kertovat tulosparannuksista vuodelle 2013. Ilmoitukset ovat jopa kaksinumeroisia lukuja. Ympäristössä, jossa kansantalouksien kasvu heikkenee, tämä on iloinen uutinen. Jopa lievät tulosparannukset ovat hyviä uutisia.
  • Osakkeiden hinnat eivät ole erityisen korkeita. Keskimääräiset p/e -luvut ovat Euroopassa 11, Yhdysvalloissa 14 ja osinkotuotot päältä 3 prosenttia. Ei näytä pahalta. Kansainvälisesti katsoen saa kuvan, että instituutiot ovat alipainossa osakkeiden suhteen.

Huonojakin uutisia löytyy.

  • Kehittyvien markkinoiden taloudet eivät ole kyenneet kasvattamaan kotimaista kysyntäänsä niin nopeasti, että se korvaisi viennin laskun Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.
  • Kiinan kiinteistöhinnat ovat ainakin osittain kääntyneet laskuun. Ilmassa leijuu kysymys Kiinan kiinteistökuplan puhkeamisesta.
  • Jos Euroopan valtiot vievät läpi määrätietoisen budjetin kiristyksen, kuluttajien ostovoima supistuu. Tämä näkyy tavalla tai toisella yritysten tuloksissa.
  • Yhdysvaltojen budjetti kiristyy vuoden vaihteessa useita prosenttiyksikköjä, ellei verohelpotuksia jatketa.
  • Säävaihtelut nostavat ruon hintaa joka syö kuluttajan ostovoimaa.

Mikä johtopäätös näistä uutisista pitäisi vetää? Pörssi on noussut mukavasti vuoden aikana. Kaikilla on sen verran myyntivoittoja sisällä, että negatiiviset tulosyllätykset voivat käynnistää pienen myyntiaallon. Toisaalta moni on seurannut sivusta, ja notkahdus tarjoaa mahdollisuuden tulla mukaan.

Aikajänne ratkaisee. Jos toimii viikkojen aikajänteellä, kotiuttaisin vähän voittoja. Jos aikajänne on kuukausi saati vuosia, pitäisin osakepainon salkussa. Uskon, että merkittävin päätös on yhtiövalinta pikemmin kuin osakkeiden osuus salkusta. Kurssit eivät kestä tulospettymyksiä. Esimerkkinä vaikka Burberry, joka tulospettymyksen jälkeen ammuttiin 21 prosenttia alas. Jos salkun yhtiöt pitävät tuloskuntonsa tilanne on ok, mutta tulopettymyksistä rangaistaan reippaasti!

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Arvopaperi-lehden Kumppaniblogissa pe 28.9.2012.

Kirjoitus on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 1.10.2012.

Kirjoittajasta

Tom Liljeström

Tom Liljeström on LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja. Seuraa @TomLiljestrom Twitterissä.