veronmaksajat.fi

NUORET JA RAHA

Sähköpotkulautakausi on korkattu – muista liikenteessä nämä väistämissäännöt

Sähköpotkulautakausi on korkattu – muista liikenteessä nämä väistämissäännöt
21.4.2022

Sähköpotkulaudat ovat palanneet talven jälkeen kaupunkien kaduille. Potkulauta alle ja menoksi. Mutta muistatko potkulautoja koskevat liikennesäännöt? Vinkit turvalliseen potkulautailuun kokosi mikromobiiliyritys Voi Technology, joka on tuonut jälleen potkulautoja Helsingin kaduille.

Sähköpotkulaudat luokitellaan liikenteessä kevyiksi sähköajoneuvoiksi, ja niiden käyttäjiä koskevat samat säännöt kuin pyöräilijöitä. Näin ollen esimerkiksi jalkakäytävällä ajaminen potkulaudalla on ehdottomasti kielletty. 

Ennakointia peliin tietä ylitettäessä

Kun sähköpotkulaudalla ylittää tietä, tarvitaan ennakointia. Kannattaa muistaa, että suojatie ei anna potkulautailijalle etuajo-oikeutta, vaan potkulautailijan on väistettävä autoilijoita ja muuta liikennettä, jos näillä ei ole kolmiota tai stop-merkkiä.

Jos potkulautailija taluttaa laudan suojatien yli, hänet rinnastetaan jalankulkijaan. Turvallisinta onkin aina taluttaa sähköpotkulauta risteyksen tai suojatien yli. 

Sähköpotkulautailija usein väistämisvelvollinen

Pyörätien jatkeella eli pyörätien ja ajoradan risteyksessä ajavalta lautailijalta vaaditaan erityistä valppautta. Jos väistämisvelvollisuutta ei ole erikseen merkitty autoilijalle, on sähköpotkulautailija väistämisvelvollinen. Ajoneuvon väistämisvelvollisuudesta kertovia merkkejä ovat väistämisvelvollisuus risteyksessä (kärkikolmio) ja pakollinen pysäyttäminen (STOP-merkki) sekä uusi merkki: väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa. 

”Kun pyörätien jatke on rakenteellisesti korotettu, väistämisvelvollisuus on autolla myös sähköpotkulautailijoiden kohdalla. Tämä saattaa olla monelle autoilijalle yllätys”, Voi Technology Suomen maajohtaja Reetta Alastalo kertoo.  

Suuntavilkku lisää turvallisuutta

Voi on tuonut katukuvaan uusia potkulautoja, joissa on suuntavilkku.

Uusimmassa mallissa Voaiger 5:ssä yhtiö on pyrkinyt parantamaan turvallisuutta muun muassa tuomalla aiempaa suuremman etupyörän ja lisäämällä renkaan urasyvyyttä. Myös iskunvaimennusta on parannettu sekä muun muassa tehostettu jarruja.

Yhtiö on myös kehittänyt sivuston, jolla liikennesääntöjä voi kerrata. Voin liikennekoulun suorittamisesta saa palkinnoksi Voin kreditejä.

Muistilista liikenteeseen

  1. Kertaa liikennesäännöt – sähköpotkulautaa koskevat samat säännöt kuin polkupyöriäkin.
  2. Muista aikainen ennakointi ja valppaus. 
  3. Taluta mieluiten sähköpotkulauta risteyksen yli. 
  4. Muista kypärä ja heijastimet vaatteissa.
  5. Ennen kuin lähdet ajoon, tarkista keliolosuhteet ja sähköpotkulaudan jarrut. Liukkailla keleillä vähennä vauhtia.
  6. Kun lopetat matkan, pysäköi sähköpotkulauta kadun reunaan tai polkupyörätelineiden viereen.
  7. Muista, että sähköpotkulautailu päihteiden alaisena on kielletty ja sitoudut noudattamaan päihteettömyyttä käyttöehdoissa.

Lähde: Voi

Päihtyneenä ajaja voidaan sulkea palvelun ulkopuolelle. Siitä voi olla myös muita seurauksia.

"Jos ajaa yli 10 km/ h sähköpotkulaudalla alkoholin vaikutuksen alaisena ja vaarantaa liikenneturvallisuuden esimerkiksi ajamalla suojatiellä tai jalkakäytävällä jalankulkijan päälle, poliisi voi sakottaa sähköpotkulautailijaa. Rangaistavuus edellyttää, että henkilö liikkuu tiellä tienkäyttäjänä. Päihtyneenä sähköpotkulautaa ajaessa voi siis paitsi vahingoittaa itseään vakavasti, myös muita", Reetta Alastalo sanoo.

Myös vakuutuskorvaukset voivat jäädä saamatta, jos esimerkiksi tapaturman sattuessa käyttäjä on ollut päihtyneenä. 

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti