veronmaksajat.fi

KOTI

Rintamamiestalo otti ison loikan aurinkoon – aurinkovoimala nousi katolle parissa päivässä

Rintamamiestalo otti ison loikan aurinkoon – aurinkovoimala nousi katolle parissa päivässä
5.5.2023

Kun helsinkiläinen Pajukallion perhe hankki talonsa katolle aurinkovoimalan, heidän ykkösmotiivinaan oli ympäristönsuojelu. Toki sähkön hintakin vaikutti. Nyt aurinkosähkö saattaa kattaa jopa neljänneksen talouden vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

Sanomalehtiä, sahanpurua ja hiekkaa. Niillä on eristetty Tero ja Anna-Maija Pajukallion 1940-luvun rintamamiestalo Helsingin Marttilassa.

Taloon muutettuaan pariskunta on parantanut sen energiatehokkuutta investoimalla varaavaan takkaan ja ilmalämpöpumppuun. Sähkönkulutus on ollut sen jälkeen omakotitalojen keskitasoa, 19 000 kilowattia vuodessa.

Helmikuussa peltikatto on saanut lisäksi peitokseen modernit aurinkopaneelit. Ykkösmotiivina investoinnilleen pariskunta mainitsee ympäristönsuojelun, mutta mukavana lisäbonuksena odotetaan vähäisempää sähköriippuvuutta tulevina kesäkausina.

”Asia oli harkinnassa jo pitkään. Lopullinen sysäys tuli paitsi sähkönhinnan noususta myös siitä, että kokemuksia aurinkovoimaloista oli kertynyt runsaasti tuttavapiirissämme. Maalämpökin olisi ollut mieluinen. Siitä ei kuitenkaan ollut kilpailijaksi aurinkovoimalle, koska talossamme ei ole vesikiertoa, jonka vaatimat remontit olisivat olleet todella kalliita”, he kertovat. 

Voimalaa jouduttiin odottelemaan

Hankintapäätös tehtiin jo lokakuussa 2022, mutta invertteripulan takia voimala luvattiin toimittaa vasta helmi-maaliskuussa 2023. Etukäteen oli päätetty, ettei ensimmäiseen tarjoukseen tartuta, mutta toisin kävi. 

”Kutsuimme paikalle aurinkovoimaloita toimittavan yrityksen, josta olimme saaneet hyvää referenssitietoa ja palautetta ystävältä. Kustannusarvio vaikutti mielestämme kohtuulliselta. Koimme hyväksi senkin, että yrityksen oma henkilökunta vastasi sekä myynnistä että asennustöistä.”

Asennustöiden he kertovat vieneen pari päivää ja vaatineen paikalle nosturin. Sähköyhtiöltä piti odottaa sen jälkeen pari viikkoa lupaa verkkoon liittämisestä, joka mahdollistaa jatkossa myös sähkön myynnin.

Katolle olisi mahtunut enemmänkin kuin sinne asennetut 14 paneelia, mutta lisäpaneeleista ei koettu saatavan järkevää tuottoa, koska iso lehtipuu varjostaa katon toista reunaa. Paneelien kokonaisteho on 6 kilowattia. 

”Olemme arvioineet, että aurinkosähkö kattaisi ehkä neljänneksen vuotuisesta sähkönkulutuksestamme. Se on aika hyvin”, he toteavat tyytyväisinä.

Takaisinmaksuaika kymmenkunta vuotta

Avaimet käteen -toimituksen hinnaksi tuli 9 500 euroa, ja maksettavaa jää kotitalousvähennyksen jälkeen 8 000 euroa. Investoinnin takaisinmaksuajaksi voimalan toimittanut Aurinkovarma Oy laski syksyllä 6 vuotta, mutta sähkön hinta on sen jälkeen laskenut.

Lisäksi yritys lupasi paneeleille 85 prosentin tehontuottotakuun 25 vuodeksi.

”Nykyisellä hintatasolla, joka on noin 10 senttiä/kWh, takaisinmaksuaika on laskelmieni mukaan 10 vuotta. Uskon paneelien nostavan myös asuntomme arvoa, jos joskus haluamme myydä sen”, Anna-Maija Pajukallio toteaa.

Kaisa Salminen

NÄIN SÄHKÖNMYYNTIÄ VEROTETAAN | Sähköntuotanto omaan käyttöön ei ole veronalaista tuloa, mutta sähköyhtiölle myyty sähkö verotetaan myyjän ansiotulona. Kirjaudu ja lue juttu Veronmaksajien verkkosivuilta >>

Rahat, verot, työ & eläke, koti