veronmaksajat.fi

RAHAT

Yllätystulos: Kasvusijoittaja, katso osinkoja!

Yllätystulos: Kasvusijoittaja, katso osinkoja!
30.11.2016

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kasvuyhtiöt mielletään sijoituskohteiksi, joissa olennaista on – kasvu. Koska yhtiö kasvaa voimakkaasti, sen on järkevää investoida varansa uuteen kasvuun sen sijaan, että se jakaisi tuloksestaan osinkoja osakkeenomistajille.

Näin voi olla, mutta siitä huolimatta kasvuyhtiösijoittajan kannattaa katsoa yhtiöiden osinkotuottoja. Itse asiassa juuri heidän niitä kannattaakin katsoa, jos oma lompakko on lähellä sydäntä.

Tämän yllättävältä kuulostavan löydön osoittaa C. Mitchell Conoverin, Gerald R. Jensenin ja Marc W. Simpsonin tutkimus "What Difference Do Dividends Make?", joka on julkaistu Financial Analysts Journalissa

Osingot sijoitusfilosofioita vasten

Kuinka korkeaa osinkoa maksavat yhtiöt pärjäävät verrattuna huonoa osinkoa maksaviin yhtiöihin eri sijoitusfilosofioissa? Tämä on yhdysvaltalaistutkijoiden Conoverin, Jensenin ja Simpsonin keskeinen kysymys.

Kysymykseensä he pyrkivät vastaamaan historiallisen tilastoanalyysin avulla. Materiaalina tutkijoilla on ollut Yhdysvaltain osakemarkkinoiden historiatuottoja heinäkuusta 1963 joulukuuhun 2014 eli yli viidenkymmenen vuoden ajalta.

Kunkin sijoitusperiaatteen – kuten arvo- tai kasvusijoittaminen – sisällä tutkijat ovat jakaneet yhtiöt neljään luokkaan. Ensimmäisen muodostavat ne yhtiöt, jotka eivät maksa osinkoa lainkaan. Neljännen muodostaa osinkoa maksavista yhtiöistä kaikkein kovinta osinkotuottoa kellottavat yhtiöt, joita tutkijat kutsuvat ääriosinkoyhtiöiksi (extreme-dividend payers). Huomattavan korkeita osinkoja maksavat yhtiöt ovat usein erikoistilanneyhtiöitä, minkä vuoksi niiden sulkeminen pois kahdesta pääryhmästä on perusteltua.

Loput yhtiöt jaetaan kahteen ryhmään osinkotuoton perusteella. Toista kutsuttakoon matalan osingon yhtiöiksi ja toista korkean osingon yhtiöiksi. Juuri näiden kahden ryhmän vertaaminen keskenään on mielekkäintä. 

Kasvuyhtiösijoittajalle osingot arvossaan

Tutkijat jakoivat osakkeet leimallisesti kasvuyhtiöihin (eli kalliiksi hinnoiteltuihin yhtiöihin) ja arvoyhtiöihin (eli edulliseksi hinnoiteltuihin yhtiöihin) p/b-luvun perusteella. Kumpaankin luokkaan otettiin 30 prosenttia tunnusluvun eri päistä. Muut yhtiöt eli 40 prosenttia aineistosta jätettiin kolmanteen ryhmään.

Niiden yhtiöiden, joiden p/b-luku oli kaikkein korkein eli jotka olivat leimallisimmin kasvuyhtiöitä, joukossa osinkotuotolla oli kaikkein eniten merkitystä sijoitustuoton kannalta.

Matalan osingon kasvuyhtiöiden keskimääräinen kuukausituotto oli 0,749 prosenttia, kun korkean osingon kasvuyhtiöiden kohdalla tuotto oli 0,814 prosenttia kuukaudessa. Korkean osingon kasvuyhtiöt antoivat siis keskimäärin 8,7 prosenttia paremman tuoton kuin matalan osingon kasvuyhtiöt.

Äärisuurta osinkoa maksaneiden kasvuyhtiöiden tuotot olivat hieman huonommat kuin niiden kasvuyhtiöiden, jotka eivät maksaneet lainkaan osinkoa. Kumpikin ryhmä jäi selvästi matalan ja korkean osingon yhtiöiden tuotoista.

Leimallisesti arvoyhtiöillä eli niillä, joiden p/b-luku oli aineiston matalimman 30 prosentin joukossa, korkean osingon yhtiöt antoivat 1,081 prosentin kuukausituoton, matalan osingon yhtiöt niukasti vähemmän, 1,070 prosenttia. Arvoyhtiöissä parhaiten tuotti nollaosinkoyhtiöiden ryhmä: keskimääräinen kuukausituotto peräti 1,148 prosenttia.

Pienyhtiösijoittajalle pienet osingot parhaat

Toinen yleinen tapa on jakaa sijoitusavaruus yhtiön markkina-arvon mukaan. Näin saadaan suuret, keskisuuret ja pienet yhtiöt.

Conoverin, Jensenin ja Simpsonin tutkimuksen mukaan pienyhtiösijoittajalle matalan osingon yhtiöt ovat tuottaneet paremmin kuin korkean osingon yhtiöt. Matalan osingon pienyhtiöiden keskimääräinen kuukausituotto oli peräti 1,360 prosenttia. Korkean osingon pienyhtiöistä herui 1,186 prosenttia kuukaudessa.

Jälleen sekä matalan että korkean osingon yhtiöt olivat ryhminä parempia sijoituskohteita kuin ne pienyhtiöt, jotka eivät maksaneet osinkoa lainkaan tai joiden osinkotuotto oli huomattavan korkea.

Suuryhtiösijoittajalle osingonmaksulla ei tutkimuksen mukaan ole kovin suurta merkitystä. Suuryhtiöiden joukossa parhaan tuoton (0,881 % kuukaudessa) antoivat korkean osingon yhtiöt, toiseksi parhaan (0,833 %) ääriosinkoyhtiöt, kolmanneksi parhaan (0,775 %) matalan osingon yhtiöt ja huonoimman nollaosinkoyhtiöt, joiden keskimääräinen kuukausituotto oli 0,739 prosenttia. 

Osinkoyhtiöt vähäriskisempiä

Conoverin, Jensenin ja Simpsonin johtopäätös on, että ensinnäkin osinkoa maksaviin yhtiöihin keskittyminen pienentää riskiä, sijoitti sitten arvo/kasvu-jaolla tai yhtiön markkina-arvon perusteella erikoistuneesti.

Erityisesti tutkijat varoittavat pienistä ja keskisuurista kasvuyhtiöistä, jotka eivät maksa osinkoja lainkaan. Niiden tuotot ovat olleet huonoja ja lisäksi ne ovat olleet poikkeuksellisen korkeariskisiä.

Tämä varoitus kannattanee pitää mielessä. Helsingin pörssissäkin on lukumääräisesti paljon juuri pienyhtiöitä. Harkitessaan sijoitusta kalliiksi hinnoiteltuun ja osingonmaksukyvyttömään yhtiöön saattaa olla viisasta tuumata vielä tovi. 

Viikon trio: Helsingin aleosakkeet

Timo Heikkilä on listannut Sijoittaja.fi-palvelussa Helsingin pörssin aleosakkeet. Apuvälineenään hänellä on käyttänyt palvelun Suomalaisten osakkeiden valintatyökalua, jolla hän on etsinyt osakkeet, joiden pitkän aikavälin kurssipotentiaalin pisteet ovat välillä 8–10 (asteikko 1-10). Hän poisti listalta yhtiöt, joiden konkurssiriski on suuri.

Halpalistan ykkönen on Honkarakenne, johon venäläinen Sistemakin iski silmänsä, mutta Honkarakenteen hallitus hylkäsi venäläisyhtiön tekemän ostotarjouksen – ymmärrettävästi, sillä Honkarakenteen kurssi vaikuttaa edulliselta, jos yhtiö vain oppii tuloksenteon. Se on ollut Honkarakenteelle tuskallisen vaikeaa.

Orava Asuntorahasto joutui taannoin sijoittajien hylkimäksi, kun osa sijoittajista havahtui, että Orava on tehnyt osan tuloksestaan laskennallisilla arvonnousuilla. Telian kurssia on viime aikoina painanut itäomistuksista irtautumiseen liittyvä epävarmuus.

Kolmikosta Honkarakenteen ennustetaan jättävän sijoittajat osingotta, samoin listan neljännen yhtiön Stockmannin. Osinkoa maksavista yhtiöistä Sijoittaja.fi:n listan kolmannelle sijalle nousee Nokia

Yhtiö Osinkoennuste
Honkarakenne 0 %
Orava REIT 13,4 %
Telia 5,9 %

Lähde: Sijoittaja.fi, tilanne 24.11.2016, haettu 27.11.2016.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Sijoita kuin guru -kirja etuhintaan

Taloustaidon lukijana saat Karo Hämäläisen ja Jukka Oksaharjun kirjahitin Sijoita kuin guru etuhintaan 19,90 euroa (norm. 29,90 euroa)! Hinta sisältää postituksen Suomeen.

Tilaaminen tapahtuu lähettämällä osoitetiedot sähköpostitse osoitteeseen jukka.oksaharju@nordnet.fi. Otsikkoon merkintä "Sijoita kuin guru / Taloustaito". Lasku ja kirja tulevat postitse muutaman päivän kuluttua tilauksesta. Mikäli haluat laskun eri osoitteeseen kuin kirjan, mainitse viestissä erikseen toimitus- ja laskutusosoitteet.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti