veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Raja rikki: osakesäästötili on yli 100 000 suomalaisella

Raja rikki: osakesäästötili on yli 100 000 suomalaisella
7.5.2020

Osakesäästötilejä oli toukokuun alussa yli satatuhatta. Uusia tilejä on avattu vilkkaasti, mutta tahti on rauhoittunut alkuvuoden jälkeen. Osakesäästötili on tuonut lisää yksityisiä suomalaisia osakemarkkinoille, sillä neljäsosa tileistä on avattu uusille osakesijoittajille.

Osakesäästötileille on voinut ostaa osakkeita vuoden 2020 alusta lukien. Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin tilaston mukaan toukokuun 4. päivänä osakesäästötilejä oli 100 718, kun tammikuun lopussa niitä oli 60 042.

Reilusta sadastatuhannesta osakesäästötilistä yli neljäsosa, noin 26 500 kappaletta, on nyt naisten omistamia tilejä. Naisten osuus on hiukan kasvanut kevään mittaan.

Osakesäästötili on pitkäjänteisen sijoittajan väline, ja se näkyy tilinavaajien ikärakenteessa.

Osakesäästötilejä omistavia on eniten 18–39-vuotiaissa. Naisomistajista tähän ikäryhmään kuuluu 51 prosenttia ja miesomistajista lähes 58 prosenttia. Alle 18-vuotiaita on naisista noin 13 prosenttia ja miehistä 6 prosenttia.

Euroclear Finlandin mukaan toukokuun alussa osakesäästötileillä olleiden osakkeiden arvo oli 335 miljoonaa euroa. Koko pörssin markkina-arvo oli huhtikuun lopussa noin 228 miljardia euroa, joten osakesäästötilien osakkeiden arvo oli siitä 0,15 prosenttia.

Mikä osakesäästötili?

■ Osakesäästötilille pannaan rahaa, jolla ostetaan kotimaisia tai ulkomaisia pörssiosakkeita. Tilin sisällä osakkeita voi ostaa ja myydä ilman veroseuraamuksia. Myös osingot maksetaan tilille ilman, että niistä pidätetään veroa. Tilin tuotosta maksetaan pääomatulovero, kun tililtä nostetaan rahaa.

■ Verotus siis lykkääntyy. Sen ansiosta sijoittaja voi sijoittaa osingot sekä osakkeiden myynnistä saamansa luovutusvoitot uudelleen ja saada tuottoa sillekin summalle, joka tavallisesti menisi heti veroihin. Mitä pidempi sijoitusaika, sitä suuremmaksi osakesäästötilin hyöty voi kasvaa suhteessa tavallisella arvo-osuustilillä tehtyihin osakesijoituksiin.

■ Tilille voi panna rahaa enintään 50 000 euroa. Tilin saldo voi kuitenkin olla suurempi, jos tilin sijoituksille kertyy tuottoa. Tuotolle ei ole ylärajaa.

■ Yhdellä henkilöllä saa olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili.

TIESITKÖ: Kotimaisessa omistuksessa oli huhtikuun lopussa noin 50 prosenttia Helsingin pörssin markkina-arvosta. Osuuteen on laskettu mukaan sekä yksityissijoittajien että yhteisösijoittajien omistukset. Pörssiosakkeita omisti 871 126 suomalaista yksityishenkilöä. Se on 63 559 henkeä enemmän kuin viime vuoden lopussa.

Ulla Simola

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti