veronmaksajat.fi

RAHAT

Osakesäästötilillä ulkomaille? Millaiset osakkeet sopivat?

Osakesäästötilillä ulkomaille? Millaiset osakkeet sopivat?
5.8.2021

Usein sanotaan, että osakesäästötili sopii apuvälineeksi erityisesti kotimaisiin osinko-osakkeisiin sijoittavalle. Sopiipa hyvinkin, mutta sopii se myös monille muille. Jos hankkii osakesäästötilille ulkomaisia osakkeita, kannattaa kuitenkin ottaa verotus huomioon valinnassa.

Vaikka pitäisit itseäsi ns. osinkosijoittajana, osakesäästötili ei ihan kaikissa tapauksissa ole sinullekaan edullisin tapa sijoittaa.

Kotimaiset osinko-osakkeesi palvelevat sinua paremmin tavallisella arvo-osuustilillä, jos et sijoita saamiasi osinkoja uudelleen, vaan ne jäävät osakesäästötilille käteisenä, tai jos nostat osinkotulot osakesäästötililtä muuhun käyttöön.

Tavallisella arvo-osuustilillä nimittäin saat 15 prosenttia pörssiosingosta verovapaasti. Osakesäästötilillä koko osingosta menee vero ‒ tosin vasta sitten, kun nostat tuottoa tililtäsi. 

Ulkomaisten osakkeiden myyntivoitoissa ei veroriskiä

Osakesäästötilillä verotus siis lykkääntyy, ja siitä syntyy tilin verohyöty. Voit sijoittaa koko osingon uudelleen ilman, että välistä menee veroa.

Mutta entä jos osinko-osakkeesi ovat ulkomaisista yhtiöistä? Silloin niiden osingoista voidaan pidättää yhtiön kotimaassa lähdevero, etkä välty siltä, vaikka osakkeesi ovat osakesäästötilillä.

Tämä osakesäästötilin ominaisuus painoi heti alussa leimansa tiliin. ”Kun osakesäästötili lanseerattiin, yleinen ohje tuntui olevan, että tilille ostettaisiin ’verotuksen vuoksi’ vain kotimaisia osakkeita”, kertoo Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen Taloustaidon podcastissa.

”Veroriski liittyy kuitenkin vain ulkomaisten osakkeiden osinkoihin, ei myyntivoittoihin. On tärkeää huomata, että ulkomaisten osakkeiden myyntivoitot saa täysimääräisesti sijoittaa takaisin pörssiin ilman, että voitoista pitäisi välissä maksaa veroa ‒ aivan kuten kotimaistenkin.” 

Läheskään kaikki yhtiöt eivät maksa osinkoja

Suvi Tuppuraisen mukaan joidenkin ulkomaisten osakkeiden arvonnousu on ollut niin voimakasta, että aktiivisen sijoittajan on osingon veroriskistä huolimatta kannattanut ostaa osakkeet osakesäästötilille.

”Mutta jos haluaa toimia varman päälle, aloittelevan sijoittajan kannattaa hankkia osakesäästötilille kansainvälisiä kasvuyhtiöitä tai sellaisia kansainvälisiä yhtiöitä, jotka eivät maksa osinkoja.”

KUUNTELE TALOUSTAITO PODCASTKannattaisiko osakesäästötilillä sijoittaa ulkomaille? Suvi Tuppurainen Nordnetista vastaa >>

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti