veronmaksajat.fi

RAHAT

Isot velat sijoitusasunnoista – miksi en ole saanut lainanhoitokuluista verovähennystä?

Isot velat sijoitusasunnoista – miksi en ole saanut lainanhoitokuluista verovähennystä?
31.10.2023

Hankin lisätuloja sijoitusasunnoilla ja minulla on niitä useita kotikaupungissani. Sijoitusasuntolainoja on kertynyt minulle noin 1,5 miljoonan euron verran.

Pankki välittää lainojen korot suoraan verottajalle, jotta saan niistä verovähennykset.

Lainanlyhennyksistä peritään myös joka kuukausi hoitokuluja, ja minun tapauksessani kuluista kertyy merkittävä summa.

Näitä kuluja ei mielestäni ole huomioitu verotuksessani, vaikka olen luullut, että kaikki tiedot siirtyvät pankin kautta. Missä on vika?

Johtava verojuristi Päivi Kaari vastaa:

Pankin perimiä lainan hoitokuluja pitää itse vaatia vähennettäväksi. Ne eivät näy verotuksessa vähennyksenä automaattisesti.

Pankit ilmoittavat verotukseen maksamasi lainan korot, mutta eivät muita mahdollisia kuluja.

Jos laina kohdistuu tulon hankkimiseen kuten vuokraukseen, voi verotuksessa vähentää sekä korot että mahdolliset muut lainaan liittyvät kulut, joita pankki perii lainan nostamisen yhteydessä tai lainaa lyhennettäessä. Nämä merkitään veroilmoitukseen kohtaan ”Muut pääomatulosta tehtävät vähennykset”.

Jos näitä menoja ei ole vaadittu vähennettäväksi veroilmoituksella, vaatimuksen voi tehdä jälkeen päin hakemalla muutosta verotukseen. Oikaisuvaatimus pitää tehdä kolmen vuoden sisällä.

Esimerkiksi vuotta 2020 koskevan vaatimuksen ehtii tehdä vielä tänä vuonna 2023 ennen kuin vuosi vanhenee. Koska vuoden 2023 viimeinen päivä osuu viikonloppuun, oikaisuvaatimuksen vuodelta 2020 voi tehdä vielä seuraavana arkipäivänä eli 2.1.2024. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti