veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan markkinaromahdusta

Kari Vatanen

Eläketurvakeskus ennusti eläkesijoitusten pitkän aikavälin tuotto-odotusten laskeneen 0,5 prosenttiyksikköä syksyllä 2016 julkaistussa lakisääteisten eläkkeiden pitkän aikavälin laskelmia käsittelevässä raportissaan. Pääsyynä matalampiin tuotto-odotuksiin on keskuspankkien rahapoliittisen elvytyksen lähelle nollaa painamat korkotasot. Tämän johdosta myös osakemarkkinoiden arvostustasot ovat nousseet ennakoiden matalampia tuottoja tulevaisuudessa.

Eläketurvakeskuksen raportti julkaistiin noin kaksi viikkoa ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja. Tuolloin Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltojen presidentiksi pidettiin vielä hyvin epätodennäköisenä riskiskenaariona, joka voisi toteutuessaan aiheuttaa vakavan romahduksen osakemarkkinoilla.

Ennustamattomasta vaalituloksesta seurasikin vieläkin odottamattomampi markkinahuuma, kun Yhdysvaltojen talouskasvu- ja inflaatio-odotuksia nostettiin huomattavan finanssipoliittisen elvytyksen toivossa. Loppuvuoden aikana sekä osakemarkkinoiden tuotto-odotukset että korkotasot nousivat globaalisti Yhdysvaltojen vetämänä vähintäänkin tuon 0,5 prosenttiyksikön verran, jonka ETK oli eläkesijoitusten tuotto-odotusta raportissaan alentanut. 

Nyt kesän 2017 korvalla trumpflaatio-huuma on vähitellen hiipumassa. Usko Yhdysvaltain presidentin poliittiseen kykyyn toteuttaa talouskasvua tukevia uudistuksia on ollut kasvavassa määrin koetuksella. Maan vahvasta työllisyyskehityksestä huolimatta palkkainflaatiokaan ei ole oikein ottanut lähteäkseen kasvuun, kun automaation kasvun ja työmarkkinoiden rakenteellisen muutoksen johdosta työvoiman osallistumisaste on pysytellyt aiempia vuosikymmeniä heikompana. Toiveet inflaation noususta ovat pitkittyneet samanaikaisesti Yhdysvaltain presidentin poliittisen luottamuksen heikentyessä. Enpä ihmettelisi, jos Yhdysvaltain keskuspankin koronnostot loppuisivat tältä vuodelta jo kesäkuuhun. 

Silti talous ei ole näyttänyt merkkejä taantumasta, ainakaan vielä. Globaalin talouskasvun nousu-ura on vahvistunut ja osakemarkkinat ovat pysyneet hyvin rauhallisina geopoliittisista yllätyksistä huolimatta. Eläkesijoittajalla lienee edessään vielä ainakin yksi, kenties jopa kaksi positiivista tuottovuotta ennen seuraavaa taantumaa. Toki taantuman on jo useamman vuoden ajan ennustettu olevan jatkuvasti kahden vuoden päässä ja tätä ennustetta on moneen otteeseen ehditty siirtää eteenpäin.  

Jossain vaiheessa talouden taantuma lienee kuitenkin edessä, mikäli normaalit taloussyklit toistuvat. Sitä ennen riskipitoisten sijoitusten tulevat tuotto-odotukset jatkuvasti pienenevät arvostustasojen noustessa. Jos keskuspankit eivät tänä aikana ehdi tiukentaa rahapolitiikkaansa ja nostaa markkinakorkojen tasoa, niin vähäriskisten korkosijoitusten tuotto-odotukset tulevat säilymään vastaisuudessakin erittäin matalina. 

Tästä syystä sijoittajien tulisikin toivoa keskuspankeilta mahdollisimman pikaista rahapolitiikan kiristystä, vaikka se varhentaisikin tulevaa talouden taantumaa ja siitä seuraavaa markkinaromahdusta. Kenties samalla voitaisiin hieman hillitä riskipitoisten sijoitusten arvostusten ylikuumentumista. Siispä sijoittajien kannattaisi varautua ottamaan markkinaromahdus ilolla vastaan - vain saadakseen tulevaisuudessa korkeampia sijoitustuottoja romahduksen jälkeen. 

Kari Vatanen

Kirjoittaja on Varman sijoitustoiminnon strategiaryhmästä ja allokaatiosta vastaava johtaja.

Kirjoittajasta

Kari Vatanen

Kari Vatanen on Varman sijoitustoiminnon strategiaryhmästä ja allokaatiosta vastaava johtaja. Seuraa Twitterissä @KARIVATANEN

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.