veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Miksi Intian keskuspankin pääjohtaja Rajan rikkoi rajan?

Tom Liljeström

Intian keskuspankin pääjohtaja, kuuluisa taloustieteilijä Raghuram Rajan pudotti pommin ja ilmoitti jättävänsä tehtävänsä syyskuussa. Mikä merkitys Rajanin lähdöllä on? Miksi herran ajatuksia kannattaa kuunnella - ja ottaa vaikkapa kesälukemiseksi mökille mukaan?

Keskuspankkiirit pitävät useimmiten kiinni jakkaroistaan. Raghuram Rajan, Chicagon yliopiston virkavapaalla oleva professori ja Intian keskuspankin pääjohtaja, ilmoitti kuitenkin yllättäen eroavansa.

Tätä kaveria kannattaa kuunnella. Rajan oli ennen yliopistouraa Kansainvälisen valuuttarahaston pääekonomisti. Tässä tehtävässä hän piti kaksi vuotta ennen Yhdysvaltain asuntokuplan puhkeamista nappiin osuneen esitelmän. Paikkana oli arvovaltainen Yhdysvaltain vuosittainen keskuspankkisymposiumi. Rajanin esitelmän kärkenä oli se, että liian löysä lainoitus kasvattaa asuntokuplaa Yhdysvalloissa.

Kupla puhkesi, ja homma vielä levisi kansainväliseksi finanssikriisiksi. Rajan kertoo asiasta elävästi kirjassaan Fault Lines vuodelta 2010. Mielenkiintoinen kirja otettavaksi mukaan kesälaitumille!

Rajanin esitelmä rohkeni kyseenalaistamaan lainavetoisen kasvun kestävyyttä. Se vaiennettiin ja hänet lähes naurettiin ulos.

Mikä Rajanin viesti on?

Nyt Rajan teki sen taas. Lähdön syyksi hän ilmoittaa maan johtavien poliitikkojen pehmoiset puheet. Virallisen julkilausuman mukaan Intia nousee maailman kasvavimmaksi taloudeksi. Rajan puolestaan toteaa, että Intian kasvun tulisi palvella suurempaa väestömäärää. Nyt talouden kasvu on rakennettu palvelemaan lähinnä poliittista eliittiä. Laajemman kasvun aikaansaamiseksi tarvittaisiin vallitsevaa rakennetta suojaavien säännösten ja lakien muutoksia. Ilmankos kaveri ei ole suosittu valtaa pitävien poliitikkojen piirissä.

Kun Rajan aloitti pestissään, Intian rupia oli vapaassa pudotuksessa. Inflaatio oli korkealla ja talouskasvu vaatimatonta.  Toimillaan Rajan taltutti inflaation ja modernisoi rahamarkkinoita. Hän painottaa edelleen, että koron laskeminen ei ole lääke talouden uudistamiseksi. Tämä alkaa jo kuulostaa tutulta eurooppalaisittainkin.

Mikä merkitys Rajanin lähdöllä voi laajemmin olla? Olemme tottumassa siihen, että keskuspankit on valjastettu työntämään talouskasvua rahalla. Rajan osoittaa omalla valinnallaan, että kilpailukyvyn lähteet ovat muualla. Avainasemassa ovat muutosta tukevat pelisäännöt, talouden ohjausvallasta luopuminen ja mahdollisimman laajan kasvupohjan luominen.

Tom Liljeström on LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja   

Artikkeli on julkaistu Sijoitustalous-blogissa 21.6.2016

 

Kirjoittajasta

Tom Liljeström

Tom Liljeström on LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja. Seuraa @TomLiljestrom Twitterissä.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.