veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Veronmaksajan kannattaa olla varuillaan

Tapio Bergholm

Vanha mies kävi hankkimassa uudet silmälasit. Ystävällinen silmälasikauppa tarjosi vielä ystävällisemmän yksityisen sairaalakonsernin kanssa yhteistyössä ilmaisen näöntarkistuksen silmälääkärin toimesta. Avulias silmälääkäri ilmoitti, että nyt kaihi vaivaa. Hän varasi oikopäätä isälle kaihileikkausajan dynaamisen sairaalakonsernin tiloista. Tuleva leikkaus olisi maksullinen, mutta sairausvakuutus korvaisi osan kuluista.

Mies ihasteli, kuinka onnekas hän oli, kun näköä ja toimintakykyä uhannut kaihi oli ajoissa huomattu. Yksityisen terveystuotannon joustavuus ja palvelualttius sai myös häneltä kiitosta. Hyvästä onnestaan pölmästynyt eläkeläinen erehtyi kertomaan saamastaan erinomaisesta kohtelusta pojalleen, joka ei ollut aivan yhtä ihastunut tapahtumaketjusta. 

Vanhan miehen poika kehotti hakemaan julkiselta sektorilta toisen arvion, ettei turhaa rahanmenoa ja leikkauskomplikaation riskiä tulisi. Julkisen sektorin vähemmän tuotantoa lisäämään pyrkivä ja niukemmin markkinointihenkinen silmälääkäri arvioi, että kaikilla noin vanhoilla miehillä jonkinlaista kaihia löytyy. Vaiva oli miehen korkeasta iästä huolimatta niin alkuvaiheessa, että julkisen sektorin lääkäri totesi näön todennäköisesti säilyvän hyvässä kunnossa koko miehen loppuelinajan.

Tästä nyt tuli paha mieli ja harmia. Avuliaalle sairaalakonsernille piti ilmoittaa, että valmiiksi varattu leikkausaika oli peruttava. Turhaa leikkausta ei tehtäisi, joten pätevien silmäkirurgien tuottavuus laskisi. Sivuvaikutuksena olisi vielä kotimaisen kulutuksen niukkeneminen ja verovarojen säästyminen.

Tarina on tosi ja siinä on opetus.

Mikäli yksityiset terveyskonsernit saavat markkinoida palveluitaan estottomasti, niin veronmaksajan kannattaa olla varuillaan. Terveystuotannossa veronmaksajien kustantama valinnanvapaus voi olla sudenkuoppa, jonka pohjalla on turhia laboratoriotestejä, leikkauksia ja näistä perusterveille mahdollisesti aiheutuvia terveyshaittoja.

Tapio Bergholm on SAK:n erikoistutkija, jonka vastuulla ovat ensisijaisesti tasa-arvoasiat ja SAK:n historiankirjoitus. Hän on Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa historian dosentti.

Kirjoittajasta

Tapio Bergholm

Tapio Bergholm on SAK:n erikoistutkija, jonka vastuulla ovat ensisijaisesti tasa-arvoasiat ja SAK:n historiankirjoitus. Hän on Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa historian dosentti. Seuraa @tapio_bergholm Twitterissä.

Blogeissa

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.