Sijoittajan joulu tuli tänä talvena myöhässä. Tyypillisesti pääomamarkkinoiden heilunta rauhoittuu hyvissä ajoin ennen gregoriaanisen kalenterin mukaista joulua ja seuraava vuosi alkaa positiivisissa markkinatunnelmissa.
Tällä kertaa kävi toisin. Marraskuun loppupuolella pidetystä öljyntuottajajärjestö OPEC:in kokouksesta lisävauhtia saanut öljyn hinnanlasku hermostutti sijoittajat juuri, kun olisi ollut aika vetäytyä nauttimaan joulurauhasta. Lisäksi joulunpyhien välillä Kreikan parlamentti ei päässyt yhteisymmärrykseen maan uudesta presidentistä, mikä oli omiaan pitämään pääomamarkkinoiden hermostuneisuutta yllä vielä vuodenvaihteen ylikin.
Alkuvuodesta sijoittajien keskuudessa alkoi vahvistua odotus Euroopan keskuspankin mahdollisesta joululahjasta, joka kenties jaettaisiin noin kuukauden myöhässä tammikuun 22. päivänä. Siispä sijoittajat alkoivat availla joulukuun töpinöissä unohtuneiden joulukalentereidensa luukkuja uudelleen tammikuun alusta lähtien.
Tammikuun aikana lahjaodotukset vahvistuivat vielä entisestään Sveitsin keskuspankin ilmoittaessa luopuvansa frangin valuuttakatosta suhteessa euroon. Tosin seurauksena oli Sveitsin frangin välitön vahvistuminen, joka ajoi paikallisen osakemarkkinan vahvaan laskuun ja saattoipa samalla kaataa muutaman pienemmän valuuttajohdannaisten välittäjänkin. Kauan odotetun päivän koittaessa sijoittajien lahjatoiveet olivat jo hyvinkin korkealla, mutta joulupukin roolin oivallisesti hoitanut San Mario lupasi juuri sen suuruisen elvytyksen, mitä pääomamarkkinat olivat salaisesti toivoneetkin.
Finanssikriisin ja sitä seuranneen Euroopan valtionvelkakriisin jälkeen sijoittajan maailma on muuttunut huomattavan keskuspankkivetoiseksi. Sijoitusten todellisilla arvostustasoilla ei ole kovinkaan suurta merkitystä maailmassa, jota poliittiset kriisit ja keskuspankkien elvytystoimet hallitsevat. Tällä hetkellä sijoittajien suurimpana huolena tuntuu olevan lähinnä suurimpien keskuspankkien markkinaelvytyksen riittävyys sekä pelko mahdollisten uusien mustien joutsenten ilmenemisestä keskuspankkien jo valmiiksi douppaamilla markkinoilla.
Musta joutsen on Nassim Nicholas Talebin lanseeraama käsite, joka viittaa täysin odottamattomaan ja erittäin epätodennäköiseen tapahtumaan. Taustalla on vanha mahdotonta tarkoittava sanonta. Aikaisemmin kaikkien joutsenten oli uskottu olevan valkoisia, kunnes Australiasta löytyi yllättäen musta joutsenlaji.
Sveitsin keskuspankin päätöstä luopua yllättäen frangin valuuttakatosta voi varsin hyvällä syyllä kutsua mustaksi joutseneksi. Valuuttakattoa euroa vastaan oli pidetty yllä jo kolmen vuoden ajan, minkä johdosta kurssivaihtelu valuuttojen välillä oli kutistunut lähes olemattomaksi. Keskuspankki ei viestittänyt etukäteen aikeistaan löysentää valuuttakattoa, vaan poisti sen kokonaan pääomamarkkinoiden suureksi yllätykseksi. Seurauksena oli frangin huomattavan nopea vahvistumisliike, johon kukaan inhimillinen toimija tuskin pystyi reagoimaan.
Sen sijaan Euroopan keskuspankki ei ole aiheuttanut toimillaan turhan suuria yllätyksiä. Pikemminkin sijoittajat ovat viime vuosina pettyneet joko elvytystoimien mitoitukseen tai keskuspankin hitauteen elvytystoimien aloituksessa. Mikäli yllätyksiä on tullut, ne ovat olleet tyyppiä 'lumi yllätti autoilijat' eli suhteellisen helposti ennustettavia. Tällä kertaa, kovaksi ladatuista odotuksista huolimatta, keskuspankki kuitenkin yllätti lupaamalla aloittaa merkittävän suuren velkakirjojen osto-ohjelman maaliskuusta lähtien.
Euroopan keskuspankkia ei voi syyttää mustien joutsenten vapauttamisesta, mutta sen sijaan pelkään sen laskevan vapaaksi citykaneja. Useimmat muistanevat Helsingin puistoissa muutama vuosi sitten äkillisesti levinneen citykanikannan. Pieniin ja söpöihin nisäkkäisiin ei kiinnitetty sen suurempaa huomiota, kunnes niiden havaittiin aiheuttavan merkittäviä tuhoja kalutessaan puita ja pensaita sekä kaivaessaan koloja tie- ja ratavalleihin sekä hautausmaille. Tämän seurauksena kaupunki aloittikin kasvaneen citykanikannan systemaattisen harvennuksen.
Euroopan keskuspankin elvytystoimien yhteydessä viittaan citykaneilla kaikkien silmien alla tapahtuvaan ilmeiseen tapahtumasarjaan, jonka seurauksien suuruutta ja nopeutta ei pystytä kunnolla ymmärtämään. Itse tapahtumasarja voi siis olla hallittu ja läpinäkyvä, mutta sen seuraukset ovat yllättäviä ja suuruudeltaan ennustamattomia, ja vaativat kenties aikanaan korjaustoimia. Citykaneilla on ilmiönä samankaltaisuutta kaaosteorian perhosen siiveniskuun, mutta kaoottisesti etenevästä systeemistä poiketen se etenee havaittavin selkein askelin, kunnes prosessi lähtee mopon tavoin käsistä.
Citykanien riski voi sisältyä maaliskuussa alkavaan Euroopan keskuspankin mittavaan velkakirjojen osto-ohjelmaan. Vaikka ohjelman välittömät vaikutukset nähdään pääomamarkkinoilla positiivisina, se voi jatkuessaan aiheuttaa markkinoille ennustamattomia seurauksia. Sijoittajalle tämä tullee tarjoamaan jännittäviä hetkiä kenties jo tämän vuoden aikana.
Kari Vatanen toimii työeläkeyhtiö Varman sijoitustoiminnossa strategina ja salkunhoitajana