veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Osakkeiden nousu jatkunee lähiviikot

Aarni Pursiainen

Osakemarkkinan vire on ollut muutaman kuukauden ajan uskomattoman vahva. Samaan aikaan olemme kuitenkin joutuneet todistamaan kammottavia siviileihin kohdistuvia terrori-iskuja. Lisäksi Natoon kuuluva Turkki on ilmiriidassa Venäjän kanssa ammuttuaan alas venäläisen hävittäjäkoneen. Välimeren itäosassa alkaa pian olla valtava keskittymä ydinasevaltioiden parasta kalustoa keskittyneenä hyvin pienelle alueelle. Osakemarkkina puskee kumminkin ylöspäin kuin mitään ei olisi tapahtunut!

Olen itsekin ihmetellyt tätä dilemmaa: miksi markkina nousee, kun veri virtaa kaduilla? Oma selitykseni on, että markkinat luottavat vahvasti EKP:n ja FED:n kykyyn ohjata markkinoita.

Euroopan inflaatio ja kasvunäkymät ovat niin heikot, että EKP on signaloinut, että tukiohjelmia tullaan todennäköisesti jatkamaan. Euroopassa tämä tarkoittaa ehkä vielä entistä negatiivisempaa talletuskorkoa ja isompaa ja pidempää tukiosto-ohjelmaa. Lisäksi euro/dollari kurssi tulee näiden toimien perusteella laskemaan. Nämä toimet tukevat juuri osakkeita enemmän kuin mitään muuta omaisuuslajia.

Tilanne USA:ssa on sikäli erilainen, että FED mahdollisesti nostaa korkoa ensimmäistä kertaa vuosiin jo joulukuussa. USA:n tilanne on merkittävästi Eurooppaa parempi, koska korkoa voidaan viimein nostaa ilman, että se heti vaikuttaisi talouskasvuun. USA on siis palannut uralle, jossa "good news is good news". Amerikkalaisia osakkeita tukevat sekä hyvät makronäkymät että nouseva korkotaso. Nousevien korkojen aikaan sijoittajien on parempi olla osakkeissa, kuin pitkän duration bondeissa.

Yhteenvetona voi siis todeta, että Euroopassa "bad news is good news" markkinoiden näkökulmasta ja Yhdysvalloissa hyvät uutiset ovat edelleen hyviä uutisia! Korkojen alhaisuus Euroopassa ja nouseva korkokäyrä Yhdysvalloissa antavat vähän vaihtoehtoja sijoittajille. Osakkeet ovat ainoa paikka, josta voi kohtuudella odottaa tuottoja!

Miten kauan tämä osakkeita suosiva tilanne voi jatkua? Arvioni on, että tilanne jatkuu hyvänä ensi vuoden puolelle. Markkinoiden ensimmäinen tarkistuspiste tulee talvella, kun yritykset julkistavat vuoden 2015 tulokset ja yritysjohdon ja analyytikoiden on annettava arvioita vuodesta 2016. Mikäli siinä vaiheessa tulee isoja pettymyksiä, markkina kääntyy, mutta siihen on jäljellä vielä viikkoja!

Aarni Pursiainen on Henki-Fennian sijoitusjohtaja ja Fennian arvopaperijohtaja

Kirjoittajasta

Aarni Pursiainen

Aarni Pursiainen on Fennia Varainhoidon arvopapereista vastaava johtaja.

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.