veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Tuleeko valtion omistaa pörssiyhtiöitä?

Tom Liljeström

Rautaruukin myynti, Finnairin tilanne ja Talvivaaran haasteet ovat tehneet vanhasta kysymyksestä jälleen ajankohtaisen: Tuleeko valtion omistaa pörssiyhtiöitä?

Valtion omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara totesi muutama päivä sitten Suomen Kuvalehden haastattelussa, että Finnair pitäisi yksityistää.

Valtion roolin historia yritysten rahoittajana ja omistajana on pitkälti sodanjälkeisen Suomen tarpeissa: löytää teollista sijoittajaa aikana, jolloin yksityistä rahaa oli niukasti ja ulkomainen raha oli tiukasti säädeltyä. Tästä on tultu kauas.

Poliittinen kanta? Poliittiselta kannalta katsottuna löytyy kaksi vastakkaista tulokulmaa valtion rooliin omistajana: 1) Toisaalta on kanta, jossa nähdään, että valtion yleensäkin pitää pysyä poissa elinkeinoelämästä. Sen tulee pitää roolinsa riittävän pienenä suhteessa talouteen, jotta talous pääsee kehittymään mahdollisimman pienin verorasittein. Tämä kanta jättää huomioimatta sen, että yksityiseltä sektorilta voi jäädä hoitamatta tärkeitä alueita. 2) Toisen kannan mukaan valtiolla pitää olla merkittävä omistajarooli, jolla varmistetaan työpaikkojen pysyminen Suomessa. Tämä näkökanta taas jättää huomioimatta sen, että yhtiön kilpailukyvyn säilyttäminen saattaa edellyttää kansainvälisiä järjestelyjä.

Sijoittajan mielipide? Sijoittajan näkemys asiaan on yksinkertainen: jos valtion omistukset tuottavat enemmän kuin valtion velan korot, se on aina kotiinpäin ja vähentää veropaineita. Pörssiyhtiön näkökulmasta valtion rooli omistajana takaa sen, että yhtiötä ei yllättäen vallata. Toisaalta yhtiön näkökulmasta omistus ei saa olla niin dominoiva, että se häiritsee aidon pörssikurssin muodostumista.

Valtion näkökulma? Valtion näkökulmasta katsoen voisi kuvitella, että yhtälö avautuu toisella tavalla. Valtion kannalta tärkeintä on työpaikkojen määrän kasvu. Näin saadaan lisää valtion taloutta tasapainottavia verotuloja. Viennin kasvu, uudet alat ja yrittäjyyden helpottaminen tuovat työpaikkoja. Niinpä pörssiyhtiöiden omistamisen sijaan valtion olisi pikemminkin keskityttävä verotulojen kasvun varmistamiseen parantamalla yritysten toimintaedellytyksiä.

Aritikkeli on julkaistu LähiTapiolan Sijoitustalous-blogissa 25.2.2013

Kirjoittajasta

Tom Liljeström

Tom Liljeström on LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja. Seuraa @TomLiljestrom Twitterissä.