veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Siperia opettaa ajoitusta

Teemu Lehtinen

Finanssipolitiikassa eli valtion veroista ja menoista päättämisessä ajoitus on kaikki kaikessa.

Verotuksen raju kiristäminen keskellä taantumaa ei kerta kaikkiaan kannata.

Pahimmillaan tällainen liioitellun myötäsyklinen veropolitiikka voi aiheuttaa supistuvan kierteen, jossa yhdistyvät jatkuvasti kiristyvä verotus, aleneva ostovoima ja heikkenevä työllisyys.

Kiusallisen sitkeä taantuma voi jopa muuttua lamaksi.

Laman aikana ei valtiontaloutta luonnollisestikaan onnistuta kaikista kiristyksistä huolimatta tasapainottamaan, joten lohduton kierre on valmis.

Viimeksi tällainen tilanne oli 1990-luvun alun lamavuosina.


* * *

Miltä tilanne näyttää nyt?

Taantumaa on takana pari vuotta. Valtiontalous on sitkeästi pakkasella.

Nykyisen hallituksen alkutaipaleella on valtiontalouden tasapainottamisessa satsattu erityisellä innolla veronkiristyksiin. Verotusta on päätetty tällä vaalikaudella kiristää jo liki kolmen miljardin euron edestä.

Siperia on tähän mennessä toivottavasti jo opettanut, että pelkkä jatkuva verotuksen kiristäminen ei tuota tulosta, vaan päinvastoin johtaa helposti umpikujaan.

Kestävä ratkaisu valtion velkaantumiseen löytyy talouden elpymisestä, ja tätä pitäisi edistää myös veroratkaisuilla.

Hallitus onkin jo herännyt tähän tosiasiaan ja päättänyt käynnistää kiristysten rinnalla myös erilaisia rakenneuudistuksia. Verotuksessakin päätettiin alentaa yhteisöveroa.

Vielä on liian aikaista arvioida, kuinka hyvin hallitus on tässä suunnanmuutoksessaan onnistunut, mutta tärkeintä on että talouspolitiikkaan haetaan nyt aktiivisesti uutta evästä.

* * *

Maaliskuun kehysriihessä hallituksella on ratkaisun paikka.

Rakenneuudistuksissa pitäisi edetä ja samalla varmistaa, ettei hauraalla pohjalla olevalta kasvulta vedetä mattoa alta.

Hätiköinti valtiontalouden lyhyen aikavälin sopeutustoimissa johtaisi tässä vaikeassa tilanteessa helposti vain ojasta allikkoon.

Hallitukselta tarvitaankin lähiajan kiristyksissä ja leikkauksissa jäitä hattuun, vaikka pitkittynyt taantuma onkin pitänyt valtiontalouden alijäämän piinallisen suurena.

Nyt on erityisellä huolella rakennettava siltaa paluulle kohtuullisen talouskasvun ja sen myötä asteittain kohenevan julkisen talouden tielle. Pelkkä viennin veto ei tähän riitä, eikä devalvaatiostakaan saada tällä kertaa vetoapua.

Vuosi 2015 on aivan väärä aika kiristää verotusta. Valtiontalous on tasapainotettava koko kehyskautena, jonka loppuvuodet ulottuvat pitkälle tulevalle vaalikaudelle. Silloin odottavat myös rakenneuudistukset, joille nyt lasketaan pohja.

Tämä savotta jää siis nykyiseltä hallitukselta väistämättä kesken, mutta kunnon perintö on yhä mahdollista jättää.

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja

Kirjoittajasta

Teemu Lehtinen

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja. Seuraa @TeemuTLehtinen Twitterissä.