veronmaksajat.fi

Mitä kisat saavat maksaa?

Jari Luoto

Sotshin talviolympialaisten kustannukset ovat jo totuttuun tapaan nostaneet keskusteltavaksi ne kustannukset, joita kansainvälisten urheilukisojen järjestäminen isäntävaltioille maksaa. Maaperä keskustelulle on otollinen – monien mielessä tulenarka – myös tulevana kesänä jalkapallon MM-kisoja isännöivässä Brasiliassa. Viime kesän jättimielenosoitukset, joissa protestoitiin huonoja julkisia palveluita ja korruptiota, ovat jo kuihtuneet pois. Viimeisten viikkojen aikana pienimuotoisempina järjestettyjen, usein väkivaltaisiksi yltyneiden mielenosoitusten iskulauseissa jalkapallokisat ja niiden aiheuttamat kustannukset saavat kuitenkin yhä enemmän tilaa.

MM-kisojen vuoksi Brasiliassa maksettavaksi tuleva lasku on toki huomattavasti Venäjän kymmenien miljardien satsauksia pienempi. Brasiliassa rakennetaan kisoja varten uusia stadioneita ja parannellaan lentoasemia sekä muita liikenneyhteyksiä. Yhteenlasketut kustannukset arvioidaan nyt noin kahdeksaksi miljardiksi euroksi.

Brasiliassa kisoista haluttiin sen oloiset, että ne näyttävät kattavan lähes koko mantereen laajuisen  maan. Niinpä kisat on hajautettu peräti 12 kaupunkiin. Kaikkialla on tarvittu vähintäänkin olemassa olevien stadioneiden peruskorjaus ja liikenneyhteyksien parantaminen. Useissa kaupungeissa on rakennettu kokonaan uusi stadion.

Kisojen odotetaan tuovan Brasiliaan odotetaan noin 600 000 ulkomaista kisaturistia. Paikallista kisäyleisöä on paljon suurempi määrä. Tarvittavaa hotellikapasiteettia ei ole ollut lähelläkään tarjolla missään kisakaupungissa, ei edes São Paulossa tai Rio de Janeirossa. Nyt myös näitä hotelleja viimeistellään kiivaaseen tahtiin.

Hotellit ja lentokenttien terminaalit ovat tuiki tarpeellisia investointeja. Brasilian perusrakenne natisee kuitenkin myös paljon lähempänä jokaisen kulkijan arkipäivää. Joukkoliikenne on avuttomasti järjestetty lähes joka kaupungissa ja  tiet ovat huonokuntoisia. Liikkumisen ja kuljettamisen pullonkaulat syövät tuloja tuottajilta ja kasvattavat jokaisen kuluttajan kauppalaskua. Brasilialaisten kannalta onkin turhauttavaa, että seitsemän kisoihin valmistautumisen vuoden aikana hankkeista on jätetty toteuttamatta eniten juuri arkipäiväisen liikkumisen helpottamiseen tarkoitettuja infraparannuksia. Siis juuri niitä, joista kertyisi iloa ja hyötyä kansalaisille kaksi-kolmekymmentä vuotta kisojen jälkeenkin.

Jalkapallo on Brasiliassa luonnollisesti erikoisasemassa ihmisten mielissä ja kisoista ollaan  ylpeitä. Mustiin naamioihin sonnustautuneet mielenosoittajat tekevät viisaasti pysytellessään yleensä kaukana jalkapallostadioneista ja niille suuntaavista lajin ystävistä. Mielenosoituksiin liittyvä väkivalta, joka johti äskettäin valokuvaajan kuolemaan, on vähentänyt suuren yleisön myötätuntoa mielenosoittajia kohtaan. Silti hallitus on syystä huolissaan. MM-kisojen takaama mediahuomio on houkutteleva palkinto niille, jotka haluavat näyttäviä kuvia väkivaltaisista yhteenotoista ”porvarillista järjestelmää” edustavan järjestysvallan ja mielenosoittajien välillä.

Jokainen kisavalmistelujen yhteydessä rakennettu uusi metrolinja, kunnostettu lähijuna tai raivattu bussi- tai pyöräilykaista kääntäisi suosiota suuren urheilujuhlan kokoon kursijoiden puolelle.

>> Taloustaito

Kirjoittajasta

Jari Luoto on Suomen suurlähettiläs Sveitsissä.